Латвиска Брајова азбука

Латвиската Брајова азбука е верзија на Брајовото писмо за запишување на латвискиот јазик. Азбуката се заснова на латиницата.

Латвиска Брајова азбука
Тип
азбука
Јазицилатвиски јазик
Сродни писма
Матични системи
Брајово писмо
  • Латвиска Брајова азбука
ISO 15924
Уникод

Азбука

уреди

Латвиската Брајова азбука е:[1]

 
a
 
ā
 
b
 
c
 
č
 
d
 
e
 
ē
 
f
 
g
 
ğ
 
h
 
i
 
ī
 
j
 
k
 
ķ
 
l
 
ļ
 
m
 
n
 
ņ
 
o
 
p
 
r
 
s
 
š
 
t
 
u
 
ū
 
v
 
z
 
ž

Наводи

уреди
  1. „Latvijas Neredzīgo bibliotēka“. Архивирано од изворникот на 2016-03-03. Посетено на 2012-09-23.

Поврзано

уреди