Катерина (општина)

општина во Егејска Македонија
Општина Катерина
Δήμος Κατερίνης
Dimos Katerinis - Central Macedonia.svg
Општината Катерина во областа Централна Македонија
Dimarxio katerini.jpg
Општинската управа во Катерина
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Пиерија
Гео. област: Пиериска Рамница
Население: 82 528 (2001)
Седиште: Катерина
Нас. места: 46
Пошт. бр.: 601 00
Пов. бр.: 23510-2 до 7
Портал: katerini.gr

Катерина (грчки: Δήμος Κατερίνης, Димос Катеринис) — општина во Катеринско, Егејска Македонија, денес во округот Пиерија во Централна Македонија, Грција. Административен центар е градот Катерина (Катерини).

Населени местаУреди

Општината Катерина е создадена на 1 јануари 2011 г. со обединување на опшините Катерина, Елафина, Коринос, Вромероскала, Локово и Пиерија по законот „Каликратис“.[1]


Општинска единица ВромероскалаУреди

 
Поранешната општина Вромероскала на картата на некогашниот округ Пиерија.
 
Управата во Вромери.

Според пописот од 2001 г., општината Вромероскала (Δήμος Παραλίας) со седиште во Вромери има 5 213 жителии ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Вромери
 • село Вромери (Καλλιθέα, Калитеја) (2741 жител)
 • Општински оддел Вромероскала
 • Општински оддел Перистаси
 • село Перистаси (Περίσταση) (2232 жители) новосоздадено

Општинска единица ЕлафинаУреди

 
Поранешната општина Елафина на картата на некогашниот округ Пиерија.
 
Управата во Старо Керамиди.

Според пописот од 2001 г., општината Елафина (Δήμος Ελαφίνας) со седиште во Старо Керамиди има 5 213 жителии ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Старо Керамиди
 • Општински оддел Аронас
 • село Аронас (Αρωνάς) (388 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Братинички Колиби (746 жители)
 • Општински оддел Дреништа
 • село Дреништа (Μοσχοπόταμος, Мосхопотамос) (809 жители)
 • Општински оддел Каталонија
 • Општински оддел Колиби
 • село Колиби (Έλαφος, Елафос) (626 жители)
 • Општински оддел Лагорахи (821 жител)
 • село Лагорахи (Λαγόρραχη) (607 жители) новосоздадено
 • село Бураѓа (Μελιάδι, Мелијади) (214 жители)
 • Општински оддел Тохово
 • село Тохово (Τρίλοφος, Трилофос) (620 жители)

Општинска единица КатеринаУреди

 
Поранешната општина Катерина на картата на некогашниот округ Пиерија.

Според пописот од 2001 г., општината Катерина има 56 434 жителии ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Катерина (52 709 жители)
 • град Катерина (Κατερίνη, Катерини) (50 510 жители)
 • село Андромахи (Ανδρομάχη) (962 жители) новосоздадено
 • село Ново Керамиди (Νέο Κεραμίδι, Нео Керамиди) (426 жители) новосоздадено
 • село Ново Храни (Νέα Χράνη, Неја Храни) (420 жители) новосоздадено
 • село Олимпски Брег (Ολυμπιακή Ακτή, Олимпијаки Акти) (391 жител) новос. турист.
 • Општински оддел Горно Иваново (504 жители)
 • Општински оддел Колокури (2175 жители)
 • село Колокури (Σβορώνος, Своронос) (1931 жител)
 • село Просилио (Προσήλιο) (176 жители) новосоздадено
 • село Света Варвара (Αγία Βαρβάρα, Агија Варвара) (68 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Неокесарија
 • Општински оддел Турија
 • село Турија (Γανόχωρα, Ханохора) (667 жители)

Општинска единица КориносУреди

 
Поранешната општина Коринос на картата на некогашниот округ Пиерија.
 
Управната зграда во Коринос.

Според пописот од 2001 г., општината Коринос (Δήμος Κορινού) со седиште во Коринос има 6 611 жители ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Коринос (4097 жители)
 • Општински оддел Арбаути
 • село Арбаути (Σεβαστή, Севасти) (736 жители)
 • Општински оддел Долно Иваново
 • Општински оддел Куково
 • село Куково (Κούκκος, Кукос) (523 жители)
 • Општински оддел Нов Трабзон
 • село Нов Трабзон (Νέα Τραπεζούντα, Неја Трапезунда) (553 жители) новосоздадено

Општинска единица ЛоковоУреди

 
Поранешната општина Локово на картата на некогашниот округ Пиерија.

Според пописот од 2001 г., општината Локово (Δήμος Πέτρας) со седиште во Долно Милотин има 6 246 жителии ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Милотин (1752 жители)
 • село Горно Милотин (Άνω Μηλιά, Ано Милија) (55 жители)
 • село Долно Милотин (Κάτω Μηλιά, Като Милија) (997 жители)
 • село Кариес (Καρυές) (222 жители)
 • село Милотин (Μηλιά, Милија) или Средно Милотин (Μεσαία Μηλιά, Месија Милија) (429 жители)
 • село Фтери (Φτέρη) или Влахофтери (Βλαχοφθέρη) (49 жители)
 
Управата во Долно Милотин.
 • Општински оддел Десетти Километар
 • Општински оддел Зјазјако (2249 жители)
 • село Зјазјако (Λόφος, Лофос) (1726 жители)
 • село Рахи (Ράχη) (523 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Свети Димитрија
 • Општински оддел Фотина (838 жители)
 • село Фотина (Φωτεινά) (423 жители)
 • село Локово (Πέτρα, Петра) (120 жители)
 • село Морна (Σκοτεινά, Скотина) (47 жители)
 • Душевна болница Локово (248 жители)

Општинска единица ШапкаУреди

 
Управата во Ретина.
 
Поранешната општина Шапка на картата на некогашниот округ Пиерија.

Според пописот од 2001 г., општината Шапка (Δήμος Πιερίων) со седиште во Ретина има 2 811 жителии ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Ретина
 • село Ретина (Ρητίνη, Ритини) (1674 жители)
 • Општински оддел Враза
 • село Враза (Βρία, Врија) (422 жители)
 • Општински оддел Скутерна
 • село Скутерна (Ελατοχώρι, Елатохори) (715 жители)

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.