Ивановска област
Знаме на Ивановската област Грб на Ивановската област
=Позиција во Русија
Централен федерален округ во Русија
Држава: Русија
Округ: Централен
Површина: 23 900 км2
Население: 1 148 329 ( 2002)
Главен град: Иваново
Густина на население: 52.7 жит. на км2
Повикувачки број: 37

Ивановска област (рус /Ивановская область) е федерална област во Русија. Административен центар е градот Иваново.

Географија

уреди

Граници на Ивановската област се Костромска област (север), Нижегородска област (исток), Владимирска област (југ), и Јарославска област (запад).

Часовен појас

уреди
 

Ивановската област е сместена во Московската часовен појас (MSK/MSD). UTC разлика од+0300 (MSK)/+0400 (MSD).

Демографија

уреди

Население брои 1.114,900 луѓе (2005). густината е: 51,1 жит/км2 (2005),уделот на градското население е: 80,5 % (2005).

 
Главниот град Иваново
Народ попис во 2002 година во илјади (* Архивирано на 26 јануари 2012 г.)
Руси 1075,8
Украинци 10,6
Татари 8,2
Ерманци 4,0
Белоруси 3,5
Азербејџанци 3,2
Роми 2,0
Мордовинци 1,9
Чуваши 1,6
Молдавци 1,2
не се покажани народи чиј број е помал од 1.000