Костромска област

Костромска област ({{руски: Костромская область) е федерален субјект на Русија (област). Административен центар е градот Кострома. Главни историски градови се Кострома, Нерехта, Галич, Солигалич и Макарев. Од почетокот на XVIII век, па наваму областа е текстилен центар.

Знаме на Костромската област
Знаме на Костромската област
Местоположбата на Костромската област во рамките на Русија
Местоположбата на Костромската област во рамките на Русија

Регионот се одвоил од јарославската област во 1944. Меѓутоа постојат планови за повторно спојување. Областа зафаќа површина од 60,100 км2, а има население од 736,641 жител (по попис од 2002).

Гувернер на областа е Виктор Андреевич Шершунов.

Географија уреди

Костромската област се граничи со Волгодската област (С), Кировската област (И), Нижегородската област (Ј), Ивановската област (З), и Јарославската област (СЗ). Најголеми реки се Волга и Кострома. Областа е главно шумовита, и со тоа е еден од најголемите региони-производители на дрвена граѓа во Европа.

Часовен појас уреди

 

Костромската област се наоѓа во Московската часовен појас (MSK/MSD). UTC +0300 (MSK)/+0400 (MSD).

Административна поделба уреди

Надворешна врска уреди