Чувашите се туркиски народ кој претежно живее во Русија, односно во Република Чувашија. Повеќето од Чувашите се со православна вероисповед и говорат чувашки јазик. Во Руската Федерација живеат околу 1,5 млн. Чуваши (според пописот од 2010 г.); од кои околу 890 илјади живеат во Чувашија. Околу 126 000. живеат во Татарстан, 117 000 во Башкортостан, 101 000 во Самарска област, 111 000 во Уљјановска област во Русија.

Чуваши
Чăваш
Вкупен број
1,5 милиони [1]
Подрачја со значајно население
 Русија1,435,872[2]
 Казахстан22,305[3]
 Украина10,593[4]
 Узбекистан10,074[5]
 Туркменистан2,281[6]
 Белорусија2,242[7]
 Молдавија1,204[8]
 Киргистан848[9]
 Грузија542[10]
 Латвија534[11]
 Азербејџан489[12]
 Естонија357[13]
Јазици
Чувашки
Руски (како втор јазик)
Вероисповед
Православие

Наводи уреди