Владимирска област

RussiaVladimir2005.png
Грб на Владимирската област

Владимирска област (руски: Владимирская область) е федерален субјект на Русија (област). Административен центар е средновековниот главен град на Русија, Владимир, кој е 190 км источно од денешната престолнина, Москва. За детални информации за средновековната историја на областа, видете Залесе и Владимирско-Суздалско кнежевство. Катедралите од 12-тиот век во Владимир, Суздал, Богољубово и Кидекша се на листата на светско културно наследство на УНЕСКО.

Областа зафаќа површина од 29,000 км², и брои 1,523,990 жители (по попис од 2002).

ГеографијаУреди

Владимирската област се граничи со Московската, Јарославската, Ивановската, Рјазањската и Нижегородската област.

Часовна зонаУреди

Владимирската област спаѓа под Московската часовна зона (MSK/MSD). UTC +0300 (MSK)/+0400 (MSD).

Административна поделбаУреди

Надворешна врскаУреди