Молдавците (молдавски: Moldoveni;) се жители на средновековното Кнежевство Молдавија, кое денес одговара на територијата на 8 области во Романија, Молдавија и мал дел од Украина. Молдавците се најголема етничка група во Молдавија и зборуваат молдавски јазик. Доминантна религија на Молдавците е православието. Денес, во Романија и Молдавија има дискусии за тоа дали Молдавците се посебен народ или се дел од Романците. Поимот Молдавци се однесува за Молдавците како етничка група, но и како државјанин на Молдавија.

Молдавци
Moldoveni
Вкупен број на населението

3,2-3,5 милиони

Региони со значително население
Молдавија Молдавија
2.741.849 (2004) (со Приднестровие) [1]

Украина Украина
258.619 (2001) [2]
Русија Русија
172.330 (2002) [3]
Италија Италија
55.803 молдавски државјани (легални доселеници, 2006)[4]
Казахстан Казахстан
19.458 (1999)
Португалија Португалија
12.632 молдавски државјани (легални доселеници, 2003) [5]
Шпанија Шпанија
10.434 молдавски државјани (легални доселеници, 2006)
Белорусија Белорусија
4.300 (1999) [6]
Киргистан Киргистан
778 (1999) [7]
Литванија Литванија
704 (2001) [8]
Естонија Естонија
645 (2000) [9]
Таџикистан Таџикистан
300 (2000) [10]

Јазици
молдавски (видете исто така романски јазик)
Религии
Воглавно Православни, од кои мнозинството се дел од Молдавската православна црква
Поврзани етнички групи
други Романци
Молдавско знаме

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Напредно читање

уреди
  • Matthew H. Ciscel (2007) The Language of the Moldovans: Romania, Russia, and Identity in an Ex-Soviet Republic", ISBN 0-7391-1443-3 - About the identity of the contemporary Moldovans in the context of debates about the their language.
  • King, C. (2000) The Moldovans: Romania, Russia and the Politics of Culture, Hoover Institution Press, ISBN 0-8179-9792-X.