Белорусите се словенски народ кој припаѓа на источнословенската група на народи и јазици. Вкупно Белоруси во светот има околу 10 000 000. Претежно живеат во Белорусија (каде сочинуваат 83.7% од населението односно 7 957 252 луѓе), а се населени и во околните поранешни советски републики. Од нив најмногу во Русија (521 443 луѓе) и Украина (275 763 луѓе).

Белоруси
Беларусы
Вкупен број
~ 10 милиони +
Подрачја со значајно население
 Белорусија: 7,957,252[1]
 Австралија6,000[2]
 Аргентина3,900[3]
 Белгија1,600[4]
 Ерменија900[5]
 Естонија12,171[6]
 Канада5,100[7]
 Казахстан66,476[8]
 Латвија65,999[9]
 Литванија39,159[10]
 Молдавија18,000[11]
 Обединето Кралство5,600[12]
 Полска48,700[13]
 Русија1,927,888[14]
 САД778.000[15]
 Украина275,763[16]
Јазици
белоруски, руски
Вероисповед
воглавно православни христијани
Сродни народи
Словени, особено Источни Словени[17]

Белорусите говорат на белоруски јазик и се главно православни христијани.

НаводиУреди