Западногермански јазици

Во групата на западногермански јазици спаѓаат јазиците што се зборуваат на територијата на западна Европа, особено во Германија, Белгија, Холандија, Британските Острови и островите покрај бреговите на овие држави. Во оваа група спаѓаат јазиците:

Западногермански
Географска
распространетост:
Изворно помеѓу реката Рајна, Алпите, реката Елба и Северното Море. Денес ширум светот.
Класификација:индоевропски
Гранки:
ISO 639-5:gmw

Распределеноста на германските јазици во Европа

Северногермански јазици

Западногермански јазици

Со точки се обележани подрачјата кајшто населението е повеќејазично.

† = мртов јазик

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Предлошка:Западногермански јазици