Довишта (општина)

општина во Серско, Егејска Македонија
Општина Довишта
Δήμος Εμμανουήλ Παπά
Dimos Emmanouel Pappa - Central Macedonia.svg
Општина Довишта во областа Централна Македонија
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Сер
Гео. област: Серско Поле
Население: 19 844 (2001)
Седиште: Тополјани
Нас. места: 17
Пошт. бр.: 620 46
Пов. бр.: 23210-7
Портал: empapas.gr/

Довишта (грчки: Δήμος Εμμανουήλ Παπά, Димос Емануил Папа) — општина во Серскиот округ на Егејска Македонија, денес во Грција. Опфаќа 17 села во областа Дарначко во западниот дел на Серското Поле, по западните падини на планината Змијница. Административен центар е селото Тополјани.

Општината го носи името на селото Довишта, чие денешно име е „Емануил Папас“. Името на селото е сменето во чест на истомениот револуционер (1772-1822) од Грчката војна за независност.

Населени местаУреди

Општината Довишта е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“[1] со спојување на две стари општини: Довишта (Емануил Папас) и Струма.

Општинска единица ДовиштаУреди

 
Поранешната општина Емануил Папас на картата на некогашниот округ Сер.

Според пописот од 2001 г., општината Довишта (Емануил Папас) има население од 11 789 жители. Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Тополјани
 • село Тополјани (или Тополен; Χρυσό, Хрисо) (2 010 жители)
 • Општински оддел Везник
 • село Везник (Άγιον Πνεύμα, Агион Пневма) (1 954 жители)
 • Општински оддел Горна Нушка (386)
 • Општински оддел Довишта
 • село Довишта (Εμμανουήλ Παπάς, Емануил Папас) (1 121 жител)
 • Општински оддел Долна Нушка
 • Општински оддел Сармусакли
 • Општински оддел Субашќој
 • село Субашќој (Νέο Σούλι, Нео Сули) (2 539 жители)
 • Општински оддел Тумба
 • село Тумба (Τούμπα) (882 жители)

Општинска единица СтрумаУреди

 
Поранешната општина Струма на картата на некогашниот округ Сер.

Според пописот од 2001 г., општината Струма (Δήμος Στρυμώνα) има население од 8 055 (2001). Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Тумбишта
 • село Тумбишта (Тумбица или Кешишлак; Νέος Σκοπός, Неос Скопос) (2 529 жители)
 • Општински оддел Бејлик Маала
 • Општински оддел Вержани
 • село Вержани (Ψυχικό, Психико) (1 101 жител)
 • Општински оддел Вернар
 • село Вернар (Παραλίμνιο, Паралимнио) (713 жители)
 • Општински оддел Какара
 • село Какара (Μεσοκώμη, Месокоми) (167 жители)
 • Општински оддел Ново Село
 • село Ново Село (или Нихор; Νεοχώρι, Неохори) (1 201 жител)
 • Општински оддел Петелинос
 • Општински оддел Сал ага
 • село Сал Ага (или Сали Ага; Μονόβρυση, Моновриси) (604 жители)

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

ЛитератураУреди

 • Σπίντιος Ζαχ., Δαρνακικό Γλωσσάρι, Σέρρες 1955

Надворешни врскиУреди