Езерото Гарда (италијански Lago di Garda) е најголемото езеро во Италија. Се наоѓа во северниот дел од земјата, на полпат помеѓу Венеција и Милано. Езерото се наоѓа на преминот од алпскиот регион на Доломитите кон низината Ломбардија. Оформенo e од ледници при крајот на последното ледено доба. Езерото и неговото крајбрежје се поделени помеќу провинциите Верона (југоисточно), Бреша (југозападно) и Тренто (северно). Езерото е голема туристичка атракција, со голем број хотели, туристички населби и забавни паркови по брегот.

Езерото Гарда
Езерото Гарда - Езерото Гарда
Езерото Гарда - Езерото Гарда
Езерото Гарда
Координати 45°38′N 10°40′E
Вид ледничко езеро
Главен дотек р. Сарка
Главен истек р. Минцио
Површина на сливот 2.350 км2
Земји во сливот Италија,
Швајцарија
Најг. должина 51,9 km
Најг. ширина 16,7 km
Површина 370 км2
Прос. длабочина 136 m
Најг. длабочина 346 m
Водна зафатнина 50,35 км3
Проточност (на езерската вода) 26,8 г.
Надм. височина на површината 65 m
Поглед од јужното езеро близу Песчиера дел Гарда (Верона, Италија).

Стариот утврден град Сирмионе, кој се наоѓа на полуостров на јужниот брег од езерото е особено популарно туристичко место, каде се наоѓат бањите Вирџилио и Катуљо уште од римско време, како и бројни ресторани, барови, хотели, модни продавници и пазар. Живописниот замок Скалигер датира од XIII век. Римската вила била домот на поетот Катул. Сулфурниот извор на врвот на полуостровот е познат по својата способност да лечи заболувања, особено оние кај увото.

Езерото од вселената

Интересно место е и северозападното село Лимоне. Ова место се прославило во 1979 кога таму бил откриен аполибелковината А-1 МИЛАНО. Оваа белковина, која се наоѓала во крвта на луѓето родени во Лимоне, брзо ги чисти артериите од масти, кои потоа ги носи во црниот дроб, каде се елиминираат. Оваа белковина е ефикасна против артериосклероза и инфаркт. Заради оваа состојка, мештаните живеат многу долго - неколку десетици селани доживеале над 100 години.

На југоисточниот брег, северно од гратчето Пескиера, се наоѓаат Гардаланд, Аква Парадајз и Канева Муви Студио едни од најпознатите паркови во Италија.

Крајбрежни места се: Сирмионе, Десенцано, Сало, Гардоне Ривиера, Тосколано-Мадерно, Гарњано, Лимоне, Монига, Паденгде сул Гарда во брескиската страна на езерото, Пескиера дел гарда, Лацисе, Бардолино, Гарда, Тори дел Бенако, Бренцоне, Малкесине на веронската страна на езерото, Рива дел гарда, Наго-Торболе на трентската страна на езерото.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди