Замок — цврсто утврдена одбранбена градба. Во средновековната Европа, замокот бил најчест тип на крепост, како седиште на некој цар, крал, кнез или, најчесто, месен властелин во куќа-кула или поширок комплекс објекти.

Самуилова тврдина во Охрид

Замокот како тема во уметноста и популарната култура уреди

  • Од замок до замок“ — роман на францускиот писател Луј-Фердинанд Селин од 1957 година.[1]
  • „Замок“ (англиски: The Castle) — песна на американската рок-група Лав (Love) од 1966 година.[2]
  • „Шпански замоци во вселената“ (англиски: Spanish Castles In Space) — песна на британската техно-група The Orb од 1991 година.[3]
  • „Магијата на шпанскиот замок“ (англиски: Spanish Castle Magic) — песна на рок-групата Џими Хендрикс Експириенс (The Jimi Hendrix Experience).[4]
  • „Замоци направени од песок“ (англиски: Castles Made of Sand) — песна на Џими Хендрикс Експириенс.[5]

Галерија уреди

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Luj-Ferdinand Selin, Putovanje nakraj noći. Beograd: LOM, 2019, стр. 246.
  2. Love – Da Capo (пристапено на 21.3.2023)
  3. The Orb – The Orb's Adventures Beyond The Ultraworld (пристапено на 31.5.2023)
  4. The Jimi Hendrix Experience, Axis: Bold as Love, SomeWax Recordings, SW043-2, 2001.
  5. The Jimi Hendrix Experience, Axis: Bold as Love, SomeWax Recordings, SW043-2, 2001.
 Оваа статија поврзана со војска е никулец. Можете да помогнете со тоа што ќе ја проширите.