Википедија:Ве молиме не напаѓајте ги новодојденците

(Пренасочено од ВП:НОВОДОЈДЕНЦИ)
Оваа страница е напатствие на македонската Википедија. Општоприфатен стандард е уредувачите да ги следат правилата, но сепак треба да се користи здрав разум и да се прават повремени исклучоци. Ако ја уредувате оваа страница, Ве молиме прво уверете се дека за вашата промена постои консензус. Ако се двоумите, прво дискутирајте на страницата за разговор.
Кратенки:
ВП:НУБ
ВП:НОВОДОЈДЕНЦИ
Најважното од страницава: Не однесувајте се непријателски кон останатите уредувачи, особено кон новите уредувачи. Запомнете да претпоставувате добронамероност и да одговорите на проблематичните уредување на јасен и учтив начин.

Википедија се развива и проширува преку напорната работа на стандардните корисници, но исто така и преку поголем број на анонимни уредувања на новодојденци. Запомни, сите ние сме биле новодојденци на Википедија.

Новите корисници се просперитетни продонесувачи и корисници, а со тоа и најзначаен извор на Википедија. Мораме да се однесуваме со новодојденците пристојно и со трпение и да не ги напаѓаме новодојденците. Не е можно новодојденец да биде целосно запознаен со правилата на Википедија, нејзините начела, принципи и стандарди.

Како да избегнете да бидете „арогантен“

уреди

Идеите на новодојденците за тоа како треба да бидат работите на Википедија се во поголема мера надвор од контекст. За нив Википедија е како џунгла и им треба одредено време за да се запознаат со деталите на Википедија и како функционира истата. Земајќи го тоа предвид, ќе ви овозможи да бидете означен како „арогантен“ кон нив. За да се избегне таквата ситуација, треба да се:

 1. избегне интензитет во коментарите и посебно погрдни зборови.
 2. приспособете го вашиот пристап на добар начин.
 3. избегне сарказам за време на уредувањето на страните за разговор, особено кога се враќа статија.
 4. одговори на соодветен начин.
 5. биди грациозен.
 6. да се земат предвид останатите принципи и да се постигне консензус.
 7. преземи одговорност при разрешување конфликт.
 8. сослушај активно.
 9. кога се осврнуваш кон правилата на Википедија користи целосни реченици, не кратенки.
 10. избегнувај користење блокови како почетничка мерка.

Стандардана порака за добредојде или за предупредување се соодветни. Користи ги соодветните предлошки за добредојде или за предупредување. Биди одговорен Википедијанец, покажувај добра волја и дозволи на новодојденците да се искажат во целост.

Што да направиш ако нападнеш или си нападнат

уреди

Ако си нападнал некој новодојденец, или се чувствуваш како нападнат, земи ги предвид следните предлози:

 1. Избери да научиш од инцидентот.
 2. Избери соодветни алтернативи за напаѓање за да се постигнат целите.
 3. Пронајди нешто вредно во искуството.
 4. Размислувај рационално. Објасни зошто беше навреден, но научи да препознаеш кога пораката не може да биде примена.

Чести грешки на новодојденците

уреди

Една честа грешка на новодојденците е да создадат статија за себе, или за своите луѓе околу себе. Еден начин да се справите лесно со тоа е да се претвори статијата во корисничка сметка. За подетални информации за тоа што не треба да се прави на Википедија, видете што не е Википедија.