Википедија:Користете здрав разум

Википедија има многу правила. Наместо да се следи секое правило, прифатливо е да се користи здрав разум паралелно со уредувањето. Преголемо замоткување во правилата може да предизвика губење на перспектива, па така постојат моменти кога е подобро да се занемари правило.

Дури и ако некој придонес крши прецизна формулација на некое правило, пак може да биде добар придонес. Слично, само затоа што нешто нарушувачко не е забрането во писмено правило, не значи дека е добра идеја (на пример, да се наруши Википедија за да се илустрира некоја поента). Суштината на правилата е поважна од зборовите со кои е напишана.

Повикувајќи се на начелото на занемарување на сите правила per se нема да убеди некого дека сте во право, така што ќе треба да го убедите остатокот од заедницата дека Вашите дејства се добри за енциклопедијата. Извежбана примена на овој концепт треба идеално да помине под радарот и да не се забележи никого.

Бидете внимателни во врска со цитирање на овој принцип премногу агресивно. Иако е сосема прифатливо да се објасни своја постапка со зборовите: „мене ми се чинеше како здрав разум“, треба да бидете внимателен да не упатува на тоа дека на другите уредувачи им недостига здрав разум, што може да се гледа како неучтивост.

Зошто оваа страница не е официјален принцип

уреди

Ако мора да Ви се каже дека ова е правило, тогаш веќе сте ја пропуштиле суштината.