Википедија:Биографии на живи личности

Оваа страница документира официјално начело на македонската Википедија, општоприфатен стандард што сите уредувачи треба да го следат. Ако ја уредувате оваа страница, Ве молиме прво уверете се дека за Вашата промена постои консензус. Ако се двоумите, прво дискутирајте на страницата за разговор.
Кратенки:
ВП:БЖЛ
ВП:БНЖЛ
ВП:ЖИВИ
Најважното од страницава: Материјалот за живи личности мора да биде напишан со најголема грижа и внимание кон проверливоста и неутралноста и со избегнување на свои истражувања.
Петте столба
Начела за содржина
Именување на статии
Биографии на живи личности
Неутрална гледна точка
Без свои истражувања
Проверливост
Што не е Википедија

Уредувачите мора многу да внимаваат при додавање на информации за живи личности на било која страница на Википедија.[1] Таквиот материјал е многу осетлив, бидејќи мора строго да се придржува кон сите важечки закони во Соединетите Американски Држави[2], ова начело, како и кон трите основни начела на Википедија во поглед на содржината:

Статијата мора да биде исправна. Имајте цврст став за употреба на висококвалитетни извори. Сите цитати и било кој материјал чија точност е предизвикана или има шанса да биде предизвикана мора да биде поткрепена од веродостоен, издаден извор користејќи наведувајќи го паралелно со текстот. Сомнителен материјал за живи личности за кој не е цитиран извор или за кој има цитирано слаби извори, без разлика дали материјалот е позитивен, негативен, неутрален или само чуден, треба веднаш да се отстрани без чекање на каква било дискусија.[3] Корисниците кои постојано и упорно го прекршуваат ова начело можат да бидат блокирани од уредување.

Биографииите на живи личности (БНЖЛ) мора да бидат напишани конзервативно и со разбирање за приватноста на лицето. Википедија е енциклопедија, таа не е таблоид: задачата на Википедија не е да биде сензационална или да биде првата која ќе рашири гласини за животите на луѓето, па затоа секогаш треба да се помисли на можноста за правење штета на луѓе кои се живи при донесувањето на некоја уредувачка одлука. Ова начело се однесува на БНЖЛ дури и кога има живи личности кои се спомнуваат во биографија, а кои не се предметот на статијата.

Белешки уреди

  1. Се претпоставува дека луѓето се живи освен ако не постои причина да се мисли спротивното.
  2. Ова е така затоа што Фондацијата Викимедија, чиј проект е и ова јазично издание на Википедија, е основана во САД и нејзините опслужувачи на кои се наоѓа содржината се наоѓаат во Флорида.
  3. Џими Вејлс. „WikiEN-l: Подобро нула информации отколку лажни информации“ (англиски), 16 мај 2006, и 19 мај 2006 (англиски); Џими Вејлс. Keynote speech, Викиманија, август 2006.