Аеродром Неапол

Аеродромот во Неапол (IATA: NAP; ICAO: LIRN) (Италијански: Aeroporto di Napoli) e аеродром кој го опслужува градот Неапол, Италија. Сместен е на околу 6 километри од центарот на градот, во месноста викана Каподичино. Аеродромот има две терминални згради и е опериран од GE.S.A.C., корпорација која е дел од Британскиот конгломерат ВАА. Наполи, со популација од околу 3 милиони луѓе е еден од ретките големи градови во Европа кој не е база на некоја авиокомпанија. Менаџментот на аеродромот е целосно одговорен за раководење со аеродромот, како и со активности поврзани со воздухопловството како што се: Atitech, Alenia Aeronautica, Aeronavali, Tecnam Costruzioni Aeronautiche. Аеродромот е исто така и воена база за Италијанскате и НАТО воздушни сили.

Аеродром Наполи
Aeroporto di Napoli
Naples Airport
{{{name}}}
Општо
Писти
Правец Должина Површина
ft m
06/24 8.622 2.628 Асфалт
Местоположба на аеродромот

ИсторијаУреди

Месноста Каподичино организираше летачки егзибиции уште во 1910 година. За време на Првата светска војна, месноста каде што е сегашниот аеродром се претвори во воен аеродром со цел да се одбрани градот од Австроунгарските и Германски воени сили. Посветен на Уго Нуита (италијански воздухопловец), аеродромот беше воена база за време на Фашизмот и Втората светска војна. Во текот на Втората светска војна аеродромот беше користен од воздушните сили на САД во текот на таканаречената Италијанска кампања. Со комерцијален сообраќај се започна во 1950 година. Во 1980 година GE.S.A.C. ("Gestione Servizi Aeroporto Capodichino") беше назначен да управува со аеродромот. Лиценцата за управување со аеродромот важи до 2043 година.

Авиокомпании и одредиштаУреди

Транспорт до аеродромотУреди

АвтомобилУреди

Аеродромот е лесно достапен од целиот град преку излезот наречен "Tangenziale", автопат (А56) кој го поврзува градот Наполи со автопатите кои водат кон Рома(А1), Салерно(А3) и Бари(А16).

АвтобусУреди

Автобуската линија 3Ѕ и Alibus го поврзуваат градот со Piazza Garibaldi и Piazza Municipio. Далечината е околу 7.3 километри. Аеродромот е исто така поврзано со Авелиљо, Беневенто, Касета, Соренто, Салерно и Сере.

ВозУреди

Метро Станица се планира да се отвори во текот на 2013 година.

ИзвориУреди

  1. ^ a b EAD Basic, a public access website for the European AIS Database at EUROCONTROL
  2. ^ GE.S.A.C., official site
  3. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_metropolitan_areas_in_Europe_by_population
  4. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/Airline_hub
  5. ^ Maurer, Maurer. Air Force Combat Units of World War II. Maxwell AFB, Alabama: Office of Air Force History, 1983. ISBN 0-89201-092-4.
  6. ^ [1]
  7. ^ (Италијански) Autostrade per l'Italia
  8. ^ (Италијански) azienda napoletana mobilità
  9. ^ Taxi fares