Аеродром Милано Линате

Аеродромот Милано Линате е еден од двата аеродроми кои го опслужуваат Милано, заедно со аеродромот Малпенза.

Поради близината до Милано, воглавно е искористен за домашни дестинации како и кратки меѓународни дестинации, со преку 9,6 милиони патници во 2006 година. Додавката Линате доаѓа од малото село лоцирано во близина на аеродромот, во регионои на Пешеира Боромео. Правилното име на аеродромот е Аеродром Енрико Форланини, именуван по Италијанскиот пронаоѓач и пионер во аеронаутиката, кој е родум од Милано.