Административна поделба на Парагвај

Административната поделба на Парагвај ги опфаќа првостепените и второстепените административни единици во државата. Првостепената административна поделба ги опфаќа департманите, а второстепената ги опфаќа окрузите.

Департмани уреди

Парагвај е поделен на седумнаесет департменти и еден главен дистрикт. Подолу следат департментите со главните центри:

     Име Центар
1 Алто Парагвај Фуерте Олимпо
2 Алто Парана Сјудад дел Есте
3 Амамбај Педро Хуан Кабалеро   
4 Дистрито Капитал    Асунсион
5 Бокерон Филаделфија
6 Кагвазу Коронел Овиедо
7 Казапа Казапа
8 Каниндеју Салто дел Гваира
9 Централен Арегва
     Име Центар
10 Консепсион Консепсион
11 Кордиљера Какупе
12 Гваира Виларика
13 Итапуа Енкарнасион
14 Мисионес Сан Хуан Баутиста   
15 Њембуку Пилар
16 Парагвари Парагвари
17 Президенте Ајес    Вилја Ајес
18 Сан Педро Сан Педро

Окрузи уреди

Департманите на Парагвај се поделени на окрузи. Во државата има 129 окрузи.

Поврзано уреди