Окрузи во Парагвај

Окрузите во Парагвај се второстепените административни единици во државата. Парагвај е поделен на 129 окрузи.

Парагвај
Coat of arms of Paraguay.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на ПарагвајОкрузиУреди

Напомена: Некои окрузи се создадени по 2002, и за нив нема податоци за населението.

Департман Алто ПарагвајУреди

окрузи население (2002)
Баија Негра н.п.
Фуерте Олимпо 5.029
Кармело Пералта н.п.
Пуерто Касадо 6.558

Департман Алто ПаранаУреди

окрузи население (2002)
1 Сјудад дел Есте 222.274
2 Доктор Хуан Леон Малјоркин 16.243
3 Доминго Мартинез де Ирала 6.734
4 Ернандаријас 63.248
5 Ируња 4.710
6 Итакири 23.765
7 Хуан Емилио Олири 16.367
8 Лос Седралес 9.003
9 Мбаракају 8.337
10 Минга Гвазу 48.006
11 Минга Пора 11.180
12 Наранхал 11.921
13 Њакундај 8.403
14 Пресиденте Франко 52.826
15 Сан Алберто 11.523
16 Сан Кристобал 7.670
17 Санта Фе дел Парана ND
18 Санта Рита 16.427
19 Санта Роса дел Мондај 11.287
20 Колонија Игвазу 8.748

Департман АмамбајУреди

окрузи население (2002)
Бела Виста 9.611
Капитан Бадо 17.117
Педро Хуан Кабалјеро 88.189
Занха Пита н.п.

Департман БокеронУреди

окрузи население (2002)
Филаделфија н.п.
Лома Плата н.п.
Марискал Естигарибија 41.106

Департман ГваираУреди

Департман ИтапуаУреди

окрузи население (2002) окрузи население (2002) окрузи население (2002)
1 Алто Вера 13,799 11 Фрам 6,923 21 Нуева Алборада 9,193
2 Бела Виста 9,193 12 Хенерал Артигас 11,042 22 Облигадо 11,441
3 Камбирета 9,193 13 Хенерал Делгадо 6,611 23 Пирапо 6,754
4 Капитан Меза 9,193 14 Оенау 9,685 24 Сан Косме и Дамијан 7,322
5 Капитан Миранда 9,193 15 Итапуа Поти 14,642 25 Сан Хуан дел Парана 7,091
6 Карлос Антонио Лопез 17,622 16 Хесус 5,560 26 Сан Педро дел Парана 28,598
7 Кармен дел Парана 9,193 17 Ла Паз 3,076 27 Сан Рафаел дел Парана 20,434
8 Коронел Богадо 17,065 18 Леандро Овиедо 4,353 28 Томас Ромеро Переира 27,239
9 Еделира 22,287 19 Мајор Отањо 12,157 29 Тринидад 6,873
10 Енкарнасион 93,497 20 Наталио 19,456 30 Јатујтај 11,415

Департман КагвазуУреди

окрузи население (2002) [1] седиште
1 Кагвазу 98.136 Кагвазу
2 Карајао 13.234 Карајао
3 Коронел Овиедо 84.103 Коронел Овиедо
4 Сесилио Баез 6.173 Доктор Сесилио Баез
5 Доктор Х. Еулохио Естигариба 24.634
6 Хуан Мануел Фрутос 19.128 Доктор Хуан Мануел Фрутос
7 Хозе Доминго Окампос 9.198 Хозе Доминго Окампос
8 Ла Пастора 4.440 Ла Пастора
9 Маскал Франсиско Солано Лопез 7.330 Марискал Франсиско Солано Лопез
10 Нуева Лондрес 4.110 Нуева Лондрес
11 Раул Арсенио Овиедо 27.734 Раул Арсенио Овиедо
12 Репатријасион 29.503 Репатријасион
13 Р. И. Трес Коралес 7.666
14 Сан Хоакин 14.930 Сан Хоакин
15 Сан Хозе де лос Аројос 15.299 Сан Хозе де лос Аројос
16 Мбутуј 10.989
17 Симон Боливар 4.938 Симон Боливар
18 Трес де Фебреро 8.818 Трес де Фебреро
19 Вакерија 10.257 Вакерија
20 Иху 34.737 Иху

Во скоро време се создал и округот Тембијапора.

Департман КазапаУреди

округ население[2]
урбано рурално вкупно
Абај 2,640 23,535 26,175
Буена Виста 1,416 3,924 5,340
Казапа 5,990 16,382 22,372
Доктор Моисес С. Бертони 330 4,286 4,616
Иегрос 1,067 4,891 5,958
Хенерал Игинио Мориниго 1,242 4,257 5,499
Масиел 431 3,526 3,957
Сан Хуан Непомукено 6,937 17,306 24,243
Тавај 656 12,698 13,354
Јути 4,299 23,704 28,003

Департман КаниндејуУреди

окрузи население (2002)
Корпус Кристи н.п.
Куругвати н.п.
Хенерал Франсиско Кабалјеро Алварез н.п.
Итанара н.п.
Катуете н.п.
Ла Палома н.п.
Нуева Еспреанза н.п.
Салто дел Гваира н.п.
Игатими н.п.
Јаси Кањи н.п.
Ипеху н.п.

Департман КонсепсионУреди

Департман КордиљераУреди

Департман МисионесУреди

окрузи површина (км2) население (2002)
Ајолас 1060 15.219
Сан Игнасио 2020 24.003
Сан Хуан Баутиста 2300 16.563
Сан Мигел 540 5.253
Сан Патрисио 190 3.570
Санта Марија 520 7.385
Санта Роса 1010 17.612
Сантјаго 740 6.753
Вила Флорида 196 2.576
Јабебири 984 2.854

Департман ЊембукуУреди

окрузи население (2002)
Алберди н.п.
Серито н.п.
Десмочадос н.п.
Хенерал Хозе Едувигис Дијаз н.п.
Гвазу Куа н.п.
Умајта н.п.
Исла Умбу н.п.
Лаурелес н.п.
Мајор Хозе Х. Мартинез н.п.
Пасо де Патрија н.п.
Пилар н.п.
Сан Хуан Баутиста дел Њембуку н.п.
Такуарас н.п.
Вилја Франка н.п.
Вилја Олива н.п.
Вилјалбин н.п.

Департман ПарагвариУреди

Департман Пресиденте АјесУреди

окрузи население (2002)
Бенхамин Асевал 13.309
Хенерал Бругез н.п.
Хозе Фалкон 3.189
Нанава 4.830
Пуерто Пинаско 3.948
Тениенте Естебан Мартинез н.п.
Тениенте Ирала Фернандес н.п.
Вилја Ајес 57.217

Департман Сан ПедроУреди

Централен департманУреди

окрузи км² население (2002)
Арегва 122 44.566
Капијата 83 154.274
Фернандо де ла Мора 21 113.560
Гварамбаре - 16.687
Ита 190 50.391
Итагва 122 60.601
Хулијан Аугусто Салдивар 948 37.374
Ламбаре - 119.795
Лимпио 117 73.158
Луке - 185.127
Маријано Роке Алонсо 122 65.229
Њемби 40 8.525
Нуева Италија - 71.909
Сан Антонио - 37.795
Сан Лоренсо - 204.356
Вилја Елис 122 53.166
Вилјета - 22.429
Ипакарај 111 18.530
Ипане 53 25.421

НаводиУреди

ПоврзаноУреди