Автопат 25 (Грција)

автопат во Егејска Македонија, Грција

Автопат 25 или А25 (грчки: Αυτοκινητόδρομος 25) — автопат во Егејска Македонија, Грција. Го поврзува граничниот премин Драготин кон Пиринска Македонија во Бугарија на север со магистралата А2 („Егнатија“) на југ, завршувајќи во неа северно од Солун. Има должина од 96 км.

Автопат A25 shield

Автопат A25
Изградба на тунел помеѓу Солун и Драготин
Информации за правецот
Дел од Е79
Должина:96 км
Поважни клучки
Северен крај:Драготин
Јужен крај:Autokinetodromos A2 number.svg Лагадина — клучка
Местоположба
Области:Серско, Солунско
Поважни градови:Сер, Солун
Патна мрежа
Автопатишта во Грција
A25 кај Савек.

Населени местаУреди

Ова се сите населени места со свои излези на автопатот, наведени по возен редослед од север кон југ:[1]

Денешните изменети (погрчени) имиња стојат во загради.[2]
Округ Излез Населено место Одредишта Белешки/Совпаѓања
Сер
(Серес)
ГП Драготин (Промахонас)   А3   Е79
  Бугарија  
северен крај на А25
Драготин (Промахонас)
  Е79
Рупел (Клиди)
  Е79
Ветрен (Нео Петрици)   ЕО65 за Дојран
  Е79
Валовишта (Сидирокастро)   ЕО63
  Е79
Камарето (Камарото)   ЕО63
  Е79
Савек (Вамвакофито)
  Е79
Кула (Палеокастро)
  Е79
Мелникич (Меленикици)
  Е79
Долно Христос (Като Христос)   ЕО63 за Сер
  Е79
Каваклија (Левконас)   ЕО12 за Сер
  Е79
Ениќој (Проватас)
  Е79
Орљак (Стримонико)   ЕО12
  Е79
Солун
(Тесалоники)
Лахна (Лаханас)
  Е79
Негован (Ксилополи)
  Е79
Богородица (Доркада)
  Е79
Гвоздово (Асирос)
  Е79
Кукуш/Лагадина (Килкис/Лангадас) — клучка   ЕО65 за Кукуш
  Е79
Лагадина (Лангадас)   А2   Е90 за Солун јужен крај на А25

НаводиУреди

  1. Автопатишта — Списоци на излези, посет. 4 септември 2012 г
  2. Напомена: Местата се наведени според нивните традиционални историски имиња во македонскиот јазик, а до нив во загради се дадени и денешните изменети (погрчени) имиња од практични причини, бидејќи како такви стојат на патните ознаки и карти. Исклучок од ова се поретките места кои не се разликуваат по име, новосоздадени доселенички населби, или пак управните единици кои не се наречени по постоечко традиционално населено место. Изворните имиња да ги пребарувате тука.

Надворешни врскиУреди