7 октомври (починале)

список на статии на Викимедија
1849  Едгар Алан По — американски поет
1894  Оливер Вендел Холмсамерикански писател
1904  Димитар Цанко — македонски преродбеник
1959  Марио Ланца — американски тенор и филмска ѕвезда.
1985  Христо Андонов Полјански — македонски историчар, ректор на Универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје.
1997  Јанез Врховец — српски и југословенски глумец.
2012  Мерсад Бербер — босански сликар.