5 Астреја

астероид

5 Астреја (1969 SE) е астероид од Главниот астероиден појас откриен на 8 декември 1845 година од страна на Карл Лудвиг Хенке.

5 Астреја
Откривање
ОткривачКарл Лудвиг Хенке
Откриено8 декември 1845
Ознаки
1969 SE
Главен астероиден појас
Орбитални особености
Епоха 26 ноември 2005 (JD 2453700.5)
Афел459.202 Gm (3.070 ае)
Перихел310.688 Gm (2.077 ае)
384.945 Gm (2.573 ае)
Занесеност0.193
1507.676 d (4.13 a)
18.39 km/s
194.442°
Наклон5.369°
141.690°
357.530°
Физички особености
Димензии167×123×82 km[1][2]
Маса2.9×1018 kg[3][4]
(assumed)[5]
Средна густина
~3.3 g/cm³
~0.023 m/s²
~0.062 km/s
0.700 03 d (16.801 h)[2]
Албедо0.227 (geometric)[1]
Температура~167 K
max: 263 K (-10 °C)
Спектрален тип
S-тип на астероид
8.7 to 12.92
6.85
0.15" to 0.041"

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Supplemental IRAS Minor Planet Survey
  2. 2,0 2,1 M. J. López-Gonzáles & E. Rodríguez Lightcurves and poles of seven asteroids, Planetary and Space Science, Vol. 53, p. 1147 (2005).
  3. Michalak, G. (2001). „Determination of asteroid masses“. Astronomy & Astrophysics. 374: 703–711. doi:10.1051/0004-6361:20010731. Посетено на 2008-11-10.
  4. (Mass estimate of Astra 0.015 / Mass of Ceres 4.75) * Mass of Ceres 9.43E+20 = 2.977E+18
  5. Michalak2001 assumed masses of perturbing asteroids used in calculations of perturbations of the test asteroids.

Надворешни врски уреди