3 март (починале)

список на статии на Викимедија
1605  Климент VIII — римски папа.
1703  Роберт Хук — англиски научник.
1878  Јанка Каневчева — македонска револуционерка.
1959  Лу Костело — американски глумец.
1996  Маргарит Дирас — француска писателка.
2005  Ринус Михелс — холандски фудбалер и тренер.
2008  Џузепе Ди Стефано — италијански оперски пејач, тенор.
2009  Јан Владислав — чешки писател.
2010  Момо Капор — српски и југословенски писател, новинар и сликар.
2017  Рејмон Копа — француски фудбалер.