22 јуни (починале)

список на статии на Викимедија
1276  Инокентиј V — римски папа.
1535  Џон Фишер — англиски римокатолички епископ.
1969  Џуди Гарланд — американска филмска глумица и пејачка.
1972  Владимир Дурковиќ — српски и југословенски фудбалер.
1987  Фред Астер — американски глумец и танчер.
1995  Леонид Дербењов — советски и руски поет.
2004  Драган Геров — македонски новинар.
2015  Џејмс Хорнер — американски композитор на филмска музика.
2018  Вини Пол — американски рок-тапанар, член на групата „Пантера“.