22 февруари (починале)

список на статии на Викимедија
606  Сабинијанримски папа.
1512  Америго Веспучииталијански морепловец.
1875  Камиј Каро — француски сликар.
1888  Ана Кингсфорд — англиски доктор.
1907  Митре Влаот — македонски револуционер.
1907  Андон Брештенски — македонски револуционер.
1942  Штефан Цвајг — австриски писател.
1980  Оскар Кокошка — австриски сликар.
1987  Енди Ворхол — американски уметник, режисер и писател.
1988  Петар Богданов - Кочко — македонски композитор, оперски пејач (тенор) и организатор на музичкиот живот во Македонија.
2002  Чак Џонс — американски аниматор, творец на неколку познати ликови од цртаните филмови.
2022  Радован Павловски — македонски поет.