20 август (починале)

список на статии на Викимедија
984  Јован XIVримски папа.
1823  Пиј VII — римски папа.
1887  Жил Лафоргфранцуски поет.
1914  Пиј X — римски папа.
1917  Адолф фон Баејергермански хемичар и Нобелов лауреат.
1918  Матеј Геров — македонски деец.
1959  Алфред Кубин — австриски цртач, илустратор и писател.
1983  Александар Ранковиќ — српски и југословенски политичар, потпретседател на СФРЈ.
1994  Александар Петровиќ — српски и југословенски филмски режисер.