17 февруари (починале)

список на статии на Викимедија
1600  Св. Теодор Тирон — православен христијански великомаченик.
1600  Џордано Бруно — италијански филозоф, типичен претставник на антисхоластичката ренесанса на филозофијата.
1673  Жан Батист Поклен Молиер — француски писател и артист, еден од најголемите комедиографи на светската книжевност.
1805  Јосиф Николај Лауренти — австриски природонаучник.
1827  Јохан Хајнрих Песталоци — швајцарски педагог и реформатор, духовен творец на современото основно училиште.
1856  Хајнрих Хајне — германски поет.
1952  Анѓел Динев — македонски општественик и публицист.
1982  Телониус Монк — американски џез-музичар.
1989  Ги Ларос — француски моден творец.
1995  Благоја Корубин — македонски јазичар
2005  Омар Сивори — аргентински фудбалер.
2019  Шабан Шаулиќ — српски и југословенски фолк-пејач.