Јохан Хајнрих Песталоци

Јохан Хајнрих Песталоци (германски: Johann Heinrich Pestalozzi; 12 јануари 1746 - 17 февруари 1827) — швајцарски педагог и реформатор, духовен творец на современото основно училиште.

Јохан Хајнрих Песталоци
Јохан Хајнрих Песталоци
Роден(а)12 јануари 1746(1746-01-12)
Цирих, Швајцарија
Починал(а)17 февруари 1827(1827-02-17) (возр. 81)
Бруг, Швајцарија

Познати се неговите дела „Како Гертруда ги учи своите деца“, „Линхард и Гертруда“, „Лебедова песна“.

Во негова чест е наречено основното училиште „Јохан Хајнрих Песталоци“ во Скопје.