13 мај (починале)

список на статии на Викимедија
1878  Џозеф Хенри — американски физичар.
1956  Александар Фадеев — руски и советски писател.
1988  Чет Бејкер — американски џез-трубач.
1961  Гари Купер — американски глумец.
2004  Паскал Паскалевски — македонски поет и драмски писател.
2009  Рафаел Ескалона — колумбиски композитор.
2011  Тихомир Јовановски — македонски економист и универзитетски професор.
2013  Иво Лауренчиќ — македонски маркетиншки експерт и стопанственик.
2019  Дорис Деј — американска глумица и пејачка.
2024  Алис Манро — канадска писателка, добитничка на Нобеловата награда.