11 февруари (починале)

список на статии на Викимедија
1650  Рене Декарт — француски филозоф, математичар и физичар.
1935  Германос Каравангелис — грчко духовно лице.
1948  Сергеј Ејзенштејн — советски режисер.
1953  Урош Предиќ — српски сликар.
1963  Силвија Плат — американска поетеса.
1974  Владимир Смирнов — руски и советски математичар.
1985  Хенри Хатавеј — американски филмски режисер.
1993  Десанка Максимовиќ — српска поетеса.
2000  Роже Вадим — француски филмски режисер.
2012  Витни Хјустон — американска поп-пејачка.