Хенри Хатавеј (1899 - Лос Анџелес, 11 февруари 1985), славен американски филмски режисер. Добитник е на еден „Оскар“, но сними дури 66 филмови, меѓу кои најпознати се неговите вестерни „Наследството на пустината“, „Напад на поштенската кочија“ и „Ѓаволска градина“.