11 мај (починале)

список на статии на Викимедија
1708  Жил Ардуен Мансар — француски архитект
1916  Макс Регер — германски композитор, пијанист и музички педагог.
1949  Коци Ѕоѕе — македонски комунист.
1976  Алвар Алто — фински архитект.
1981  Боб Марли — јамајски реге-музичар.
1991  Јусуф Хатуниќ — босански и југословенски фудбалер.
1996  Адемир — бразилски фудбалер.
2001  Даглас Адамс — англиски писател.
2003  Кирил Ќортошев — македонски филмски, тетарски и телевизиски глумец и режисер.
2006  Флојд Патерсон — американски боксер.
2019  Пеги Липтонамериканска глумица.
2021  Норман Лојд — американски глумец.