Шахот во 1944 година

1944 во шахот содржи некои значајни настани.

Години во шахот
Поврзани теми од периодот

Настани

уреди

Родени

уреди

Починале

уреди
  • 27 јуни - Вера Менчик (р. 1906), руска, чешка и британска шахистка, поранешна и прва светска првенка (1927-1944)