Чагатај Хан (монголски: Цагадай) бил вториот син на Џингис Хан и првиот хан на Чагатајскиот ханат. Според него е дадено името на ханатот и на чагатајски јазик.

Чагатајскиот ханат и неговите соседи во 13 век.

Тој владеел со Монголското Царство сѐ до смртта на Џингис Хан кога империјата е населедена од новиот Чагатајски ханат. Вистинскиот основач на империјата бил внукот на Чагатај, Алгу. Ханатот бил со многу мало влијание на исламот одошто Ил ханат што се наоѓал на југоисток од Чагатај ханатот.

Личен живот

уреди

Чагатај Хан се сметал за тврдоглав владетел и доста темпераментна личност, бидејќи тој одбил да го прифати Џочи како Голем Хан.

Наводи

уреди
Претходник
Основан е Чагатајскиот ханат
Хан на Чагатајскиот ханат
1225–1242
Наследник
Кара Хулегу