Северна Италија се состои од осум од 20-те региони во Италија. Партијата Северна лига (Lega Nord), под водство на Умберто Боси, име предложено независност на северна Италија под името Паданија.


Фурланија-Јулиска Краина, Трентино-Јужен Тирол и Аостинската Долина имаат специјален статут.

Поврзано

уреди