Волната се употребува во текстилната индустрија, а се добива од овците. Во индустријата се користи како суровина за производство на облека. Најголеми производители на волна се Австралија и Нов Зеланд. Кога е на самата овца, таа се нарекува руно.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „руно“ — Дигитален речник на македонскиот јазик