Естуар е утока на река во вид на залив, каде што под влијание на морските бранови, на приливите и на одливите, речното корито е проширено. Такви се утоките на реките Темза, Лаба, Лоара и други.[1]

ГалеријаУреди

НаводиУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди