Телевизија

(Пренасочено од Телевизор)

Телевизија — познат телекомуникациски медиум за испраќање (емитување) и примање слики, тие можат да бидат и монохроматски („црно бели“/еднобојни) или во боја, обично овиее слики се придружени со звук. „Телевизија“ може да се однесува и на направата која се користи за гледање телевизија, телевизорот. Зборот доаѓа од помешано латински и грчки, што значи „далекувид“: грчки tele (τλε), далеку, и латински visio, вид (од видео, vis- да видиш или да видиш во прво лице).

Телевизија
Braun HF 1.jpg
ИзумителФило Фарнсворт
Владимир Зворикин
Џон Логи Берд
Излегол1923
Достапен?Ширум светот

Постои аналогна и дигитална телевизија.

Историја на телевизијатаУреди

 • 1884 г.-Нипковиот диск е изум на германецот Паул Нипков (1860-1940). Вртечкиот диск претходно е во катодна цевка.
 • 1897 г.-Катодната цевка е изум на германскиот физичар Карл фердинанд Браун (1850-1918). Таа е претходник на современата цевка во приемникот.
 • 1926 г.-Џон Логи Берд (1888-1946), шкотски пронаоѓач, приредил прва демонстрација на телевизијата, прикажувајќи ги првите човечки лица кои можеле да се разпознаат.
 • 1929 г.-ББЦ (Бритиш Броадкестинг Корпорејшн) во доцните ноќни часови ги емитува 30-линиските слики на Берд.
 • 1930 г.-Звукот е додаден на сликите на Берд.
 • 1932 г.-Првата практична телевизиска камера ја прикажал Американецот со руско потекло Владимир Козма Зворикин (1889-1982). За разлика од Бердовата механичка, неговата била во целост електронска.
 • 1950 г.-Телевизија во боја воспоставува американската компанија CBS.
 • 1954 г.-Основана е Евровизијата со цел промовирање на телевизијата во Европа.
 • 1960-1961 г.-Целосно транзисторирана телевизија првпат е воведена во САД.
 • 1962 г.-Први прекуокеански слики се пренесени во живо преку комуникацискиот сателит Телстар, кој го лансира НАСА.
 • 1970 г.-Директен пренос од сателит со висока телевизиска дефиниција (HDTV) го оствари јапонската телевизиска мрежа NHK.
 • 1973 г.-Кифекс, информативен систем кој се служи со резервни линии од 625-линискиот телевизиски систем (телетекст) воспоставен е во Британија.
 • 1979 г.-Прв редовен систем за емитување преку сателит (DBS) е воведен во Канада. За прием на емисии потребна е антена.
 • 1979 г.-Џепен телевизор е изум на јапонската компанија Мацушита. Телевизорот не е поголем од видео-касета.
 • 1980 г.-CNN (кабловска мрежа за вести) званично почнала да функционира од јуни. Оваа американска ТВ станица преку сателит праќа непосредни извештаи од кризните подрачја во светот.
 • 1981 г.-Камкордер револуционерно го менува телевизиското новинарство.
 • 1991 г.-Хај-вижн, телевизија со висока дефиниција, осум часа на ден ја емитува јапонската NHK.
 • 1999 г.-Дигиталната ТВ овозможува значително зголемување на бројот на канали.

Social aspects and effects on children Main article: Social aspects of television

Улога во социјализацијата и промени кај децатаУреди

Телевизијата изигра важна улога во социјализацијата во 20 и 21 век. Има многу истражувања во кои телевизијата е внесена како причина , вклучувајќи го насилството предизвикано од содржината на медиумите.

Промени кај околинатаУреди

Во време кога старите CRT телевизори содржат големо количество на олово , додека новите LCD и плазма телевизори содржат жива , има голема загриженост за отпадот од отфрлените вакви уреди но и зголемената потребна од електрична енергија.

Телевизијата како тема во уметноста и во популарната култураУреди

 • „Филм на телевизија“ — расказ на српскиот писател Давид Албахари.[1]
 • „Последниот канал“ (италијански: L'ultimo canale) — расказ на италијанскиот писател Итало Калвино.[2]
 • „ТВ забава“ (англиски: TV Party) — песна на американската панк хард-кор група Блек флег (Black Flag) од 1981 година.[3]
 • „ТВ-екран“ (англиски: TV Screen) — песна на Горан Бреговиќ од 1993 година.[4]
 • „Телевизијата, дрога за народот“ (англиски: Television, The Drug Of The Nation) — песна на американската рап-група The Disposable Heroes Of Hiphoprisy од 1992 година.[5]
 • „Нема гомна на телевизија вечерва“ (англиски: There Ain't Shit On TV Tonight) — песна на американската рок-група Минитмен (Minutemen) од 1984 година.[6]
 • „ТВ жртва“ (англиски: TV Casualty) — песна на американската панк-рок група Мисфитс (The Misfits).[7]
 • „Таа го гледа каналот нула?!“ (англиски: She Watch Channel Zero?!) — песна на американската рап-група Паблик енеми (Public Enemy) од 1988 година.[8]
 • „Телевизори“ — песна на хрватската рок-група Прљаво казалиште.[9]
 • „ТВ-око“ (англиски: T.V. Eye) — песна на американската рок-група Стуџис (The Stooges) од 1970 година.[10]
 • „Телевизиски човек“ (англиски: Television Man) — песна на американската рок-група Токинг хедс (Talking Heads) од 1985 година.[11]
 • „Си имам кола и телевизор“ (англиски: I've got my car and my TV) — песна на германската рок-група Фауст.[12]
 • „Тоа го видов на телевизија“ (англиски: I Saw It on T.V.) песна на американскиот рок-пејач Џон Фогерти (John Fogerty) од 1985 година.[13]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди