Список на острови во Германија

список на статии на Викимедија

Ова е список на островите на Германија во Северното и Балтичкото Море, како и некои позначајни острови во езера и реки.

Сателитска снимка на Риген

Најголеми острови уреди

Најголеми острови на Германија
Бр. Остров Море Покраина Површина (км2)
1. Риген Балтичко Море   Мекленбург-Западна Померанија &10000000000000926000000926
2. Узедом Балтичко Море   Мекленбург-Западна Померанија &10000000000000373000000373 (445) 1
3. Фемарн Балтичко Море   Шлезвиг-Холштајн &10000000000000185000000185
4. Зилт Северно Море   Шлезвиг-Холштајн &1000000000000009900000099
5. Фер Северно Море   Шлезвиг-Холштајн &1000000000000008200000082
6. Пелворм Северно Море   Шлезвиг-Холштајн &1000000000000003700000037
7. Пел Балтичко Море   Мекленбург-Западна Померанија &1000000000000003600000036
8. Боркум Северно Море   Долна Саксонија &1000000000000003100000031
9. Нордернај Северно Море   Долна Саксонија &1000000000000002600000026
10. Амрум Северно Море   Шлезвиг-Холштајн &1000000000000204600000020,46

1) 72 км2 ѝ припаѓаат на Полска

Острови во Балтичкото Море уреди

Острови во Северното Море уреди

 
Севернофрзиските Острови
 
Источнофризиските Острови

Острови во реката Везер уреди

Острови во реката Елба уреди

Острови во Боденското Езеро уреди

Острови во Кимското Езеро уреди

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди