Список на острови во Германија

список на статии на Викимедија

Ова е список на островите на Германија во Северното и Балтичкото Море, како и некои позначајни острови во езера и реки.

Сателитска снимка на Риген

Најголеми островиУреди

Најголеми острови на Германија
Бр. Остров Море Покраина Површина (км2)
1. Риген Балтичко Море   Мекленбург-Западна Померанија &10000000000000926000000926
2. Узедом Балтичко Море   Мекленбург-Западна Померанија &10000000000000373000000373 (445) 1
3. Фемарн Балтичко Море   Шлезвиг-Холштајн &10000000000000185000000185
4. Зилт Северно Море   Шлезвиг-Холштајн &1000000000000009900000099
5. Фер Северно Море   Шлезвиг-Холштајн &1000000000000008200000082
6. Пелворм Северно Море   Шлезвиг-Холштајн &1000000000000003700000037
7. Пел Балтичко Море   Мекленбург-Западна Померанија &1000000000000003600000036
8. Боркум Северно Море   Долна Саксонија &1000000000000003100000031
9. Нордернај Северно Море   Долна Саксонија &1000000000000002600000026
10. Амрум Северно Море   Шлезвиг-Холштајн &1000000000000204600000020,46

1) 72 км2 ѝ припаѓаат на Полска

Острови во Балтичкото МореУреди

Острови во Северното МореУреди

Острови во реката ВезерУреди

Острови во реката ЕлбаУреди

Острови во Боденското ЕзероУреди

Острови во Кимското ЕзероУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди