Социјалистичка хералдика

Социјалистичка хералдија, исто така позната како комунистичка хералдика, е поим со кој се опфаќа стилот на дизајнирање на грбови според социјалистичката идеологија. Овие грбови се усвојуваат од комунистички држави. Иако се именуваат како „грбови“, тие всушност не се грбови во традиционална смисла, туку амблеми. Повеќето комунистички држави произлегле од монархии и за да се дистанцираат од монархијата, се усвојувале други неутрални социјалистички грбови, кои ретко имале историски елементи. Пример за ваква хералдика се грбовите на Македонија, Белорусија и неколку други денешни независни држави

Типичен пример за социјалистичка хералдика. Грб на Кина.
Друг типичен пример за социјалистичка хералдика. Грб на Македонија.

ОсобеностиУреди

Социјалистичката хералдика често е составена од следниве елементи:

 • чекан и срп; компас
 • црвена ѕвезда
 • ленти, венци од жито и останати домашни култури,
 • ленти, традиционални везови, слогани,
 • клипови
 • сонце
 • пејзаж
 • современи индустриски објекти
 • црвена боја
 • земја

АмблемиУреди

Историски амблемиУреди

СССРУреди

АфрикаУреди

АзијаУреди

ЕвропаУреди

СФРЈУреди

ДругиУреди

Актуелни социјалистички грбовиУреди

Независни државиУреди

Други ентитетиУреди

НаводиУреди

 • Stephen Slater, "The complete book of Heraldry" London 2002

ПоврзаноУреди