Социјалистичка Република Босна и Херцеговина

(Пренасочено од СР Босна и Херцеговина)


Социјалистичка Република Босна и Херцеговина (српско-хрватски: Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina / Социјалистичка Република Босна и Херцеговина) била сојузна република во Социјалистичка Федеративна Република Југославија. Нејзин наследник е денешна Босна и Херцеговина. Главен град бил Сараево кој останал главен град и по осамостојувањето. Службен јазик бил српскохрватскиот јазик.

Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina
Социјалистичка Република Босна и Херцеговина
Федерална единица на

Социјалистичка Федеративна Република Југославија

 

Знаме
 

Грб
Главен град Сараево
Официјален јазик српскохрватски
Основана 25 ноември 1943
Во СФРЈ:
 - Од
 - До
 
31 јануари 1946
1 март 1992
Површина
 - Вкупно
 - Вода
3та во СФРЈ
51.129 км2 км²
?
Население
 - Вкупно
 - Густина
3та во СФРЈ (СФРЈ)
4,377,053
85,6/км2 км²
Парична единица Југословенски динар
Часовен појас UTC+1
Портал СФРЈ
Грешка во Lua во Модул:Navbar, ред 62: Invalid title {{{Предлошка}}}