Молдавска Советска Социјалистичка Република

(Пренасочено од Молдавска ССР)

Молдавската Советска Социјалистичка Република (Молдавска ССР, МССР) била една од републиките на СССР (2 август 1940 - 27 август 1991).

Република Советикэ Сочиалистэ Молдовеняскэ
Знаме на Молдавска ССР
Знаме на Молдавска ССР
Грб на Молдавска ССР
Грб на Молдавска ССР
Девиза: Пролетарь дин тоате цэриле, уници-вэ!
Главен град Кишинев
Образувана 2 август 1940
В составот на СССР 2 август 1940
до 27 август 1991
Површина
33 700 км км2
14-та во СССР
Население
4 337 000 (1989)
9-та во СССР
Густина
128,2км2
1-ва во СССР

Поврзано

уреди