Грб на Узбекистан

Coat of Arms of Uzbekistan.svg

Грбот на Узбекистан е официјалниот грб на државата кој бил усвоен на 2 јули 1992 година. Тој е сличен по стилот со поранешните советски грбови. Грбот е во форма на круг со националните сина, бела и зелена боја. Од лево се наоѓа памук, а од десно се наоѓа жито. Тие се двете главни земјоделски култури на Узбекистан. На врвот се наоѓа ѕвездата Руд Ел Хизб, симбол на исламот. Во средината се наоѓа митската птица Хума, симбол на среќа и слобода. Во позадина има пејзаж.

Грб на Узбекистан до 1991

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди