Северен Регион (Бразил)

Северен регион на Бразил
Местоположба на Северен

Држави Акре, Амапа, Амазон, Пара, Рондонија, Рораима и Токантинс
Површина  
 - Вкупно 3.853.327,2 km² ()
Население  
 - 2007 проценето 15,022,060 ()
 - Густина (2007) 3,8/km² ()
БДП 2004
 - Вкупно R$102,037,137 милијарди ()
 - БДП по глава на жител R$(2005) 7,247 ()
ИЧР (2005) 0.764 () – среден
 - Детски морталитет (2006) 25.8‰ ()
 - Писменост (2006) 88.7% ()
Часовен појас BRT (UTC[[UTC{{{utc_offset}}}|{{{utc_offset}}}]])

Северен Регион — еден од регионоте на бразил, кому најпоследно му е дадена важност од страна на бразилската влада. Најголем регион е во Бразил со 45.27% од територијата. Придонесува со мал процент од националниот БДП. Се состои од државите Акре, Амапа, Амазон, Пара, Рондонија, Рораима и Токантинс.

Најретко населен е од сите региони на Бразил, со само 2,92 жители на км2. Повеќето живеат во градовите.

ГеографијаУреди

 
Северна вегетација. зелена: Амазонска дождовна шума; портокалова: Серадо.
 
Годишни врнежи.

Амазонија претставува повеќе од половината останати на планетава дождовни шуми и се состои од најголемиот и најголемиот со видови во светот.

Влажните тропски шуми се најбогати со видови биоми, тропските шуми во Америките се побогати со видовиод тропските шуми во Африка и Азија.[1] Како најголем тракт на тропска дождовна шума во Америките, Амазонските дождовни шуми имаат ненадмината биоразновидност. Повеќе од третина од сите видови на земјата живеат во Амазонската дождовна шума.[2]

Регионот е дом на 2.5 милиони инсектски видови, десетици илјади растенија, и околу 2000 птици и цицачи. До денес, најмалку 40,000 видови растенија, 3,000 риби, 1,294 птици, 427 цицачи, 428 амфибии, и 378 влекачи се научно класифицирани [3]. Научниците опишале помеѓу 96,660 и 128,843 инвертебрати само во Бразил.[4]

Разновидноста на растенијата во регионот е најголем во светот овде, според стручњаците, на еден квадратен километар 75.000 видови дрвја и 150.000 видови виши растенија.[5] Ова ја составува најголемата колекција на живи растенија и животински видови во светот. Една петтина од сите видови птици живее во дождовните шуми на Амазон..[6]

ДемографијаУреди

 
Белем е втор најнаселен град во регионов.
CityНаселение (2007)
Манауш1,612,475
Белем1,408,847
Ананиндеуа484,600
Порто Вељо380,988
Макапа368,397
Рио Бранко288,614
Сантарем274,074

ЕкономијаУреди

Економијата на регионов во главно се заснова на вегетациските плантажи за латекс, асаи, дрво и нутs;и минерали: злато, бесценети камења, каситерит и тин (метал); рударство: железо и др.

ТривијалностУреди

Возила: 1,746,501 (март/2007); Телефони: 1,805,000 (април/2007); Градови: 449 (2007).

ОбразованиеУреди

Португалскиот е официјален. Но Англиски и Шпански се дел од официјалниот образовен систем.

Образовни институцииУреди

СообраќајУреди

Има само неколку автопати во северниот регион. Најважни се: Транс-Амазонски автопат, минува низАмазони, Пара, Пјауи, Марањао, и автопатот Родова Белем-Бразилија, кој минува низ Федералниот округ, Гојас, Токантинс, Марањао и Пара. Транспортот во регионов во главно се одвива по вода, и авион во главно во Амазони. Има два поважни аеродроми во регионот: меѓународен аеродром Белем, во Белем, and меѓународен аеродром Едуардо Гомеш, во Манауш.

БелешкиУреди

  1. Turner, I.M. 2001. The ecology of trees in the tropical rain forest. Cambridge University Press, Cambridge. ISBN 0-521-80183-4
  2. „Amazon Rainforest, Amazon Plants, Amazon River Animals“. Светски фонд за природа. Посетено на 2007-11-26.
  3. Da Silva et al. 2005. The Fate of the Amazonian Areas of Endemism. Conservation Biology 19 (3), 689-694
  4. Lewinsohn, Thomas M.; Paulo Inácio Prado (2005). „How Many Species Are There in Brazil?“. Conservation Biology. 19 (3): 619–624. doi:10.1111/j.1523-1739.2005.00680.x.
  5. Photos / Pictures of the Amazon Rainforest
  6. The Amazon Rainforest

ПоврзаноУреди