Возило — техничко средство за превоз на луѓе и/или стоки.[1] Возилата можат да се најдат во различни видови, како што се автомобили, камиони, комбиња, велосипеди, мотоцикли, чамци, авиони, вртолети, возови итн. Тие обично се напојуваат со мотори, кои ја обезбедуваат потребната движечка енергија. Возилата играат клучна улога во олеснувањето на подвижноста, дозволувајќи им на поединците и стоките способно да патуваат низ различни растојанија и терени.[2] Во 2002 г. било проценето дека имало околу 590 милиони автомобили и 205 милиони мотоцикли во употреба во светот.[3][4]

Товарен воз

Наводи

уреди
  1. „возило“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. Halsey, William D. (Editorial Director): MacMillan Contemporary Dictionary, page 1106. MacMillan Publishing, 1979. ISBN 0-02-080780-5
  3. „Passenger Cars; Map No. 31“. Worldmapper: The world as you've never seen it before. 2002. Архивирано од изворникот на 12 November 2017. Посетено на 28 January 2012.
  4. „Mopeds And Motorcycles Map No. 32“. Worldmapper: The world as you've never seen it before. 2002. Архивирано од изворникот на 20 March 2018. Посетено на 28 January 2012.

Надворешни врски

уреди