Марањао (португалски: Maranhão) е една од 26-те сојузни држави во Бразил. Се наоѓа во североисточниот дел на државата, главен град е Сао Луиш. Во Марањао живеат 6,714,314 жители и зафаќа површина од 331,983 [[км2]].

Знаме на Марањао