Социјалистичка Автономна Покраина Војводина

(Пренасочено од САП Војводина)

Социјалистичка Автономна Провинција Војводина (српскохрватски:Socijalistička Autonomna Pokrajina Vojvodina, Социјалистичка Аутономна Покрајина Војводина), или кратко САП Војводина (Латиница: SAP Vojvodina), е една од двете социјалистички автономни провинции на Социјалистичка Република Србија од 1963 до 1990 и една од федералните единки на Социјалистичка Федеративна Република Југославија од 1974 до 1990. Нејзин главен град беше Нови Сад.

Socijalistička Autonomna Pokrajina Vojvodina
Социјалистичка Аутономна Покрајина Војводина
Социјалистичка Автономна Провинција Војводина
Федерална единица на

Социјалистичка Федеративна Република Југославија

 

Знаме
 

Грб
Главен град Нови Сад
Официјален јазик српскохрватски, унгарски, словачки, романски, западнорусински
Основана 25 ноември 1943
Во СФРЈ:
 - Од
 - До
 
31 јануари 1946
1 март 1992
Површина
 - Вкупно
 - Вода

21,506 км²
?
Население
 - Вкупно
 - Густина
(СФРЈ)
1,952,533 (1971)
85,6/км2 км²
Парична единица Југословенски динар
Часовен појас UTC+1
Портал СФРЈ
Грешка во Lua во Модул:Navbar, ред 62: Invalid title {{{Предлошка}}}