Ричард Паверс (англиски: Richard Powers; р. 25 март 1948 во Охајо, САД) — американски танцов историчар и експерт за друштвен танц. Тој е познат по своите кореографии и работилници насекаде низ светот. Паверс е моментално инструктор по танц на универзитетот „Стенфорд“ во Калифорнија, САД.

Истражувачка дејност

уреди

Ричард Паверс работи на истражување и реконструирање на друштвени танци од сите делови од светот, но пред сè од западната полутопка. Тој преку пишани извори дознава за танците во периодот од ренесансата, па наваму и пробува да ги оживее преку кореографии за професионални танцови групи и аматери. Паверс во 1981 год. ја основа академијата за стари танци „Летечки облак,“ со кои месечно организира балови од викторијанскиот и рагтајм периодот. Добитник е на бројни признанија, меѓу кои и наградата „Пост-Корбет“ која е најзначајното признание на градот Синсинати за еден уметник.

Неговата дејност се раширува и до кореографии за филмски продукции во САД.

Наставна дејност

уреди

Паверс од 1992 год. е инструктор по танц на универзитетот „Стенфорд,“ каде предава повеќе предмети за друштвен танц. Овие предмети се едни од најпопуларните на универзитетот.[1] Во 1990-тите, Паверс бил и шеф на катедрата за танц во одделот за театарски и настапни уметности. За неговата посветеност кон образованието, Паверс е добитник на наградата „Лојд В. Динкелспил.“

Работилниците на Паверс се популарни меѓу танцовите здруженија во Европа, Азија и Америка. Тој редовно предава во САД, Русија, Франција и Јапонија, а има организирано и семинари и собири во Велика Британија, Данска, Италија, Канада, Шпанија итн.[2]

Приватен живот

уреди

Ричард Паверс има дипломирано машинско инженерство на универзитетот „Пердју“ во Индијана, САД. Тој се има стекнато со магистерско звање на универзитетот „Стенфорд“ во 1970 год. Долги години работи како иноватор и држи повеќе патенти, вклучувајќи го и патентот за модерниот поставувач на тампони.[3]

Оженет е со Трејси Паверс и живее во околината на Санфранцискиот Залив, Калифорнија, САД.

Наводи

уреди
  1. magazine, STANFORD. „Why Dance Matters“. stanfordmag.org (англиски). Посетено на 2019-07-12.
  2. „Richard Powers CV“. richardpowers.com. Архивирано од изворникот на 2019-07-12. Посетено на 2019-07-12.
  3. Mogensen, Jackie (2015-10-30). „Richard Powers leaves engineering for a happier life in dance“. The Stanford Daily (англиски). Посетено на 2019-07-12.