Список на ѕвезди во соѕвездието Риби

список на статии на Викимедија

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Риби, надолно подредени според сјајноста.

Име B F G. Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
η Psc η 99 9270 7097 01ч 31м &1000000000000289900000028,99с +15° 20′ &1000000000000045000000045,0″ 3,62 −1,16 294 G8III Алферг, Кулат-Нуну; γ Cas-променлива Vнајг = 3,59 св, Vнајм = 3,65св
γ Psc γ 6 21 219615 114971 23ч 17м &1000000000000094900000009,49с +03° 16′ &1000000000000056100000056,1″ 3,70 0,68 131 G7III Симах
ω Psc ω 28 56 224617 118268 23ч 59м &1000000000000186000000018,60с +06° 51′ &1000000000000048900000048,9″ 4,03 1,47 106 F4IV Џанеб ел-Самкат, Рибина Опашка[1]
ι Psc ι 17 39 222368 116771 23ч 39м &1000000000000568200000056,82с +05° 37′ &1000000000000038500000038,5″ 4,13 3,43 45 F7V
ο Psc ο 110 127 10761 8198 01ч 45м &1000000000000235900000023,59с +09° 09′ &1000000000000027500000027,5″ 4,26 −0,23 258 K0III Торкулар
ε Psc ε 71 103 6186 4906 01ч 02м &1000000000000566600000056,66с +07° 53′ &1000000000000024300000024,3″ 4,27 0,44 190 K0III Кахт, 悠翔星 (Харуто-боши)
θ Psc θ 10 29 220954 115830 23ч 27м &1000000000000581700000058,17с +06° 22′ &1000000000000044800000044,8″ 4,27 0,83 159 K1III
α Psc A α 113 12446 9487 02ч 02м &1000000000000028000000002,80с +02° 45′ &1000000000000049500000049,5″ 4,33 139 A0p Алреша, ел-Реша, Алриша, Реша, ел-Риша, Кајтајн, Окда; α² CVn-променлива
30 Psc 30 59 YY 224935 154 00ч 01м &1000000000000575900000057,59с −06° 00′ &1000000000000050300000050,3″ 4,37 −1,15 415 M3III YY Psc
δ Psc δ 63 97 4656 3786 00ч 48м &1000000000000409000000040,90с +07° 35′ &1000000000000006700000006,7″ 4,44 −0,42 305 K5III Линтеум
ν Psc ν 106 125 10380 7884 01ч 41м &1000000000000259100000025,91с +05° 29′ &1000000000000015400000015,4″ 4,45 −0,81 368 K3III
β Psc β 4 14 217891 113889 23ч 03м &1000000000000526100000052,61с +03° 49′ &1000000000000012300000012,3″ 4,48 −1,42 492 B6Ve Фумалсамака, Фум ел-Самака, Самака
λ Psc λ 18 41 222603 116928 23ч 42м &1000000000000028800000002,88с +01° 46′ &1000000000000049500000049,5″ 4,49 2,04 101 A7V
τ Psc τ 83 7106 5586 01ч 11м &1000000000000395900000039,59с +30° 05′ &1000000000000023000000023,0″ 4,51 1,03 162 K0III-IV... Анунциум
33 Psc 33 63 BC 28 443 00ч 05м &1000000000000201500000020,15с −05° 42′ &1000000000000028200000028,2″ 4,61 1,63 128 K1III BC Psc; RS CVn-променлива
ξ Psc ξ 111 132 11559 8833 01ч 53м &1000000000000333400000033,34с +03° 11′ &1000000000000014900000014,9″ 4,61 0,78 191 K0III SB
χ Psc χ 84 7087 5571 01ч 11м &1000000000000271900000027,19с +21° 02′ &1000000000000004800000004,8″ 4,66 −0,99 439 K0III
φ Psc φ 85 7318 5742 01ч 13м &1000000000000449400000044,94с +24° 35′ &1000000000000001600000001,6″ 4,67 −0,65 377 K0III...
υ Psc υ 90 7964 6193 01ч 19м &1000000000000279800000027,98с +27° 15′ &1000000000000050700000050,7″ 4,74 −0,16 311 A3V
μ Psc μ 98 120 9138 7007 01ч 30м &1000000000000109400000010,94с +06° 08′ &1000000000000038200000038,2″ 4,84 −0,38 360 K4III
27 Psc 27 55 224533 118209 23ч 58м &1000000000000404100000040,41с −03° 33′ &1000000000000020900000020,9″ 4,88 0,70 224 G9III
κ Psc κ 8 27 220825 115738 23ч 26м &1000000000000559100000055,91с +01° 15′ &1000000000000021000000021,0″ 4,95 1,47 162 A0p α² CVn-променлива
19 Psc 19 42 TX 223075 117245 23ч 46м &1000000000000235400000023,54с +03° 29′ &1000000000000012700000012,7″ 4,95 −1,89 760 C5II TX Psc; јаглеродна ѕвезда
47 Psc 47 TV 2411 2219 00ч 28м &1000000000000028400000002,84с +17° 53′ &1000000000000035100000035,1″ 5,01 −0,88 490 M3IIIvar TV Psc; полуправилна променлива
7 Psc b 7 22 220009 115227 23ч 20м &1000000000000205400000020,54с +05° 22′ &1000000000000053200000053,2″ 5,05 −0,05 341 K2III
64 Psc 64 4676 3810 00ч 48м &1000000000000587100000058,71с +16° 56′ &1000000000000028100000028,1″ 5,07 3,18 78 F8V...
29 Psc 29 58 224926 145 00ч 01м &1000000000000494400000049,44с −03° 01′ &1000000000000038900000038,9″ 5,13 −0,36 409 B7III-IV
89 Psc f 89 115 7804 6061 01ч 17м &1000000000000479800000047,98с +03° 36′ &1000000000000052300000052,3″ 5,13 0,99 220 A3V
82 Psc g 82 7034 5544 01ч 11м &1000000000000067700000006,77с +31° 25′ &1000000000000029200000029,2″ 5,15 −1,03 560 F0V
ζ Psc A ζ 86 7344 5737 01ч 13м &1000000000000438000000043,80с +07° 34′ &1000000000000031800000031,8″ 5,21 1,93 148 A7IV Ревати од ведската астрологија
α Psc B α 113 137 12447 02ч 02м &1000000000000028000000002,80с +02° 45′ &1000000000000049000000049,0″ 5,23 A3m
91 Psc l 91 8126 6315 01ч 21м &1000000000000073500000007,35с +28° 44′ &1000000000000018200000018,2″ 5,23 0,12 344 K5III
107 Psc 107 10476 7981 01ч 42м &1000000000000299500000029,95с +20° 16′ &1000000000000012500000012,5″ 5,24 5,87 24 K1V блиска
ψ¹ Psc ψ¹ 74 6456 5131 01ч 05м &1000000000000409300000040,93с +21° 28′ &1000000000000023600000023,6″ 5,33 1,01 238 A1Vn
ρ Psc ρ 93 8723 6706 01ч 26м &1000000000000152800000015,28с +19° 10′ &1000000000000020400000020,4″ 5,35 3,27 85 F2V:var
57 Psc 57 EL 4408 3632 00ч 46м &1000000000000329800000032,98с +15° 28′ &1000000000000032200000032,2″ 5,36 −0,92 587 M4III EL Psc
41 Psc d 41 81 1635 1645 00ч 20м &1000000000000358600000035,86с +08° 11′ &1000000000000024900000024,9″ 5,38 −0,04 395 K3III
52 Psc 52 2910 2568 00ч 32м &1000000000000354000000035,40с +20° 17′ &1000000000000040000000040,0″ 5,38 0,90 257 K0III
5 Psc A 5 17 218527 114273 23ч 08м &1000000000000408400000040,84с +02° 07′ &1000000000000039400000039,4″ 5,42 0,75 280 G8IV
2 Psc 2 9 217264 113521 22ч 59м &1000000000000274000000027,40с +00° 57′ &1000000000000047100000047,1″ 5,43 0,76 280 K1III:
55 Psc 55 3690 3138 00ч 39м &1000000000000555700000055,57с +21° 26′ &1000000000000018600000018,6″ 5,43 −0,14 433 K2IIIa
68 Psc h 68 5575 4510 00ч 57м &1000000000000501500000050,15с +28° 59′ &1000000000000032000000032,0″ 5,44 −1,23 704 G6III
20 Psc 20 43 223252 117375 23ч 47м &1000000000000564900000056,49с −02° 45′ &1000000000000041800000041,8″ 5,49 0,73 291 G8III
σ Psc σ 69 6118 4889 01ч 02м &1000000000000490900000049,09с +31° 48′ &1000000000000015600000015,6″ 5,50 −0,02 414 B9.5V
94 Psc 94 8763 6732 01ч 26м &1000000000000416500000041,65с +19° 14′ &1000000000000026000000026,0″ 5,50 0,63 307 K1III
58 Psc 58 4482 3675 00ч 47м &1000000000000014300000001,43с +11° 58′ &1000000000000026200000026,2″ 5,51 0,99 262 G8II
80 Psc e 80 109 6763 5346 01ч 08м &1000000000000223400000022,34с +05° 39′ &1000000000000000800000000,8″ 5,51 2,73 117 F0III-IV
34 Psc 34 560 813 00ч 10м &1000000000000021800000002,18с +11° 08′ &1000000000000044900000044,9″ 5,54 0,55 325 B9V
π Psc π 102 9919 7535 01ч 37м &1000000000000059600000005,96с +12° 08′ &1000000000000029400000029,4″ 5,54 2,89 110 F0V
ψ¹ Psc ψ¹ 74 6457 5132 01ч 05м &1000000000000416800000041,68с +21° 27′ &1000000000000055700000055,7″ 5,55 1,38 222 A0Vn
ψ² Psc ψ² 79 6695 5310 01ч 07м &1000000000000571100000057,11с +20° 44′ &1000000000000021600000021,6″ 5,56 2,09 161 A3V
ψ³ Psc ψ³ 81 6903 5454 01ч 09м &1000000000000492000000049,20с +19° 39′ &1000000000000030200000030,2″ 5,57 0,11 403 G0III
22 Psc 22 49 223719 117683 23ч 51м &1000000000000578300000057,83с +02° 55′ &1000000000000049500000049,5″ 5,59 −2,21 1181 K4II
72 Psc 72 6397 5081 01ч 05м &1000000000000053500000005,35с +14° 56′ &1000000000000045600000045,6″ 5,64 1,95 178 F4II-III
16 Psc 16 38 221950 116495 23ч 36м &1000000000000233500000023,35с +02° 06′ &1000000000000007500000007,5″ 5,68 3,22 101 F6Vbwvar
51 Psc 51 90 2913 2548 00ч 32м &1000000000000237500000023,75с +06° 57′ &1000000000000019600000019,6″ 5,69 1,15 264 B9.5V
32 Psc c 32 61 225003 194 00ч 02м &1000000000000297600000029,76с +08° 29′ &1000000000000008100000008,1″ 5,70 2,82 123 F0V
HD 4628 96 4628 3765 00ч 48м &1000000000000225300000022,53с +05° 17′ &1000000000000000200000000,2″ 5,74 6,38 24 K2V блиска
44 Psc 44 85 2114 2006 00ч 25м &1000000000000242200000024,22с +01° 56′ &1000000000000023000000023,0″ 5,77 −0,53 593 G5III
21 Psc 21 46 223438 117491 23ч 49м &1000000000000274800000027,48с +01° 04′ &1000000000000034300000034,3″ 5,77 1,20 267 A5m
XZ Psc 52 XZ 224062 117887 23ч 54м &1000000000000466500000046,65с +00° 06′ &1000000000000033600000033,6″ 5,78 −0,69 643 M5IIb
66 Psc 66 5267 4267 00ч 54м &1000000000000352200000035,22с +19° 11′ &1000000000000018400000018,4″ 5,80 0,54 367 A1Vn
6953 5494 01ч 10м &1000000000000194500000019,45с +25° 27′ &1000000000000028900000028,9″ 5,81 0,60 360 K5III
67 G. Psc 67 587 840 00ч 10м &1000000000000188500000018,85с −05° 14′ &1000000000000054700000054,7″ 5,84 2,14 179 K1III
11 G. Psc 11 217459 113622 23ч 00м &1000000000000429000000042,90с +03° 00′ &1000000000000043200000043,2″ 5,85 −0,27 547 K4III
54 Psc 54 3651 3093 00ч 39м &1000000000000021000000021,0с +21° 15′ &1000000000000000100000001″ 5,8 5,65 36 K0V има две планети (b и c)
53 Psc 53 AG 3379 2903 00ч 36м &1000000000000473100000047,31с +15° 13′ &1000000000000054300000054,3″ 5,89 −1,21 856 B2.5IV AG Psc; β Cep-променлива
112 Psc 112 135 12235 9353 02ч 00м &1000000000000090200000009,02с +03° 05′ &1000000000000051500000051,5″ 5,89 3,43 101 G2IV
40 G. Psc 40 222602 116918 23ч 41м &1000000000000567100000056,71с +07° 15′ &1000000000000002300000002,3″ 5,89 0,81 338 A3Vn
9640 7359 01ч 34м &1000000000000490500000049,05с +18° 27′ &1000000000000038400000038,4″ 5,90 −0,41 597 M2III
131 G. Psc 131 11037 8404 01ч 48м &1000000000000260200000026,02с +03° 41′ &1000000000000007500000007,5″ 5,91 0,90 328 G9III
14 Psc 14 35 221675 116323 23ч 34м &1000000000000089500000008,95с −01° 14′ &1000000000000051100000051,1″ 5,91 1,67 230 A2m
62 Psc 62 95 4627 3760 00ч 48м &1000000000000173400000017,34с +07° 17′ &1000000000000059700000059,7″ 5,92 −0,62 661 G8III
24 Psc 24 50 223825 117761 23ч 52м &1000000000000555200000055,52с −03° 09′ &1000000000000019400000019,4″ 5,93 0,00 499 G9III
9780 7447 01ч 35м &1000000000000546700000054,67с +17° 26′ &1000000000000001600000001,6″ 5,95 2,07 195 F0IV
87 Psc 87 7374 5778 01ч 14м &1000000000000076500000007,65с +16° 08′ &1000000000000000800000000,8″ 5,97 0,04 500 B8III
8388 6492 01ч 23м &1000000000000249500000024,95с +20° 28′ &1000000000000008400000008,4″ 5,97 −1,05 827 K5
60 Psc 60 94 4526 3697 00ч 47м &1000000000000236200000023,62с +06° 44′ &1000000000000027500000027,5″ 5,98 0,25 455 G8III
105 Psc 105 10164 7740 01ч 39м &1000000000000407700000040,77с +16° 24′ &1000000000000021200000021,2″ 5,98 0,26 454 K2III
97 Psc 97 VX 9100 6981 01ч 29м &1000000000000528300000052,83с +18° 21′ &1000000000000020400000020,4″ 6,01 0,69 379 A4IV VX Psc; δ Sct-променлива
35 Psc 35 70 1061 1196 00ч 14м &1000000000000587800000058,78с +08° 49′ &1000000000000015700000015,7″ 6,02 1,50 261 F0IV UU Psc; алголска променлива
73 Psc 73 105 6386 5074 01ч 04м &1000000000000526200000052,62с +05° 39′ &1000000000000022700000022,7″ 6,03 −0,69 721 K5III
88 Psc 88 114 7446 5824 01ч 14м &1000000000000424000000042,40с +06° 59′ &1000000000000042700000042,7″ 6,04 0,29 461 G6III:
7578 5936 01ч 16м &1000000000000189000000018,90с +33° 06′ &1000000000000053300000053,3″ 6,04 1,12 315 K1III
48 Psc 48 2436 2224 00ч 28м &1000000000000126900000012,69с +16° 26′ &1000000000000042400000042,4″ 6,05 −1,62 1113 K5III
88 G. Psc 88 2454 2235 00ч 28м &1000000000000200500000020,05с +10° 11′ &1000000000000023500000023,5″ 6,04 3,24 119 F5V Sr бариумско џуџе
1419 1465 00ч 18м &1000000000000172700000017,27с +11° 12′ &1000000000000022600000022,6″ 6,07 0,38 448 K0III
6966 5483 01ч 10м &1000000000000114300000011,43с +15° 40′ &1000000000000026300000026,3″ 6,07 −0,09 557 M0III
84 G. Psc 84 2023 1939 00ч 24м &1000000000000296700000029,67с −02° 13′ &1000000000000008300000008,3″ 6,08 −0,02 541 K1III
67 Psc k 67 5382 4366 00ч 55м &1000000000000585200000058,52с +27° 12′ &1000000000000033700000033,7″ 6,08 1,47 273 A5IV
59 Psc 59 XX 4490 3685 00ч 47м &1000000000000135600000013,56с +19° 34′ &1000000000000043300000043,3″ 6,11 0,96 349 F0Vn XX Psc; δ Sct-променлива
1 Psc 1 3 216701 113167 22ч 54м &1000000000000594700000059,47с +01° 03′ &1000000000000053600000053,6″ 6,11 1,24 307 A7III
36 Psc 36 73 1227 1319 00ч 16м &1000000000000340600000034,06с +08° 14′ &1000000000000024700000024,7″ 6,12 0,46 442 G8II-III
WW Psc 100 WW 5820 4655 00ч 59м &1000000000000496700000049,67с +06° 28′ &1000000000000059700000059,7″ 6,14 −1,42 1062 M2III
75 Psc 75 6557 5204 01ч 06м &1000000000000336200000033,62с +12° 57′ &1000000000000021500000021,5″ 6,14 0,89 366 G8III
HD 217107 6 217107 113421 22ч 58м &1000000000000155400000015,54с −02° 23′ &1000000000000043200000043,2″ 6,17 4,70 64 G8IV има две планети (b и c)
5 Cet (5) 66 AP 352 664 00ч 08м &1000000000000120900000012,09с −02° 26′ &1000000000000051700000051,7″ 6,18 −1,26 1003 K2III AP Psc; β Lyr-променлива
8634 6669 01ч 25м &1000000000000356600000035,66с +23° 30′ &1000000000000041700000041,7″ 6,18 1,75 251 F5III
76 G. Psc 76 1367 1421 00ч 17м &1000000000000476500000047,65с +01° 41′ &1000000000000019300000019,3″ 6,19 1,17 330 K0II
5316 4317 00ч 55м &1000000000000146600000014,66с +24° 33′ &1000000000000025500000025,5″ 6,19 −0,05 578 M4III
6301 5034 01ч 04м &1000000000000275700000027,57с +29° 39′ &1000000000000032800000032,8″ 6,20 3,08 137 F7IV-V
10308 7874 01ч 41м &1000000000000183000000018,30с +25° 44′ &1000000000000044900000044,9″ 6,20 2,46 183 F2III
118 G. Psc 118 8949 6868 01ч 28м &1000000000000228500000022,85с +07° 57′ &1000000000000040900000040,9″ 6,22 0,96 367 K1IIIvar променлива
3 Psc 3 10 217428 113610 23ч 00м &1000000000000378800000037,88с +00° 11′ &1000000000000009000000009,0″ 6,22 −0,24 639 G4III
26 Psc 26 53 224103 117927 23ч 55м &1000000000000077800000007,78с +07° 04′ &1000000000000015700000015,7″ 6,22 0,76 403 B9V
78 Psc 78 6680 5319 01ч 08м &1000000000000012000000001,20с +32° 00′ &1000000000000043900000043,9″ 6,23 3,12 137 F5IV
101 Psc 101 9766 7436 01ч 35м &1000000000000464400000046,44с +14° 39′ &1000000000000041200000041,2″ 6,23 −3,01 2296 B9.5III
7229 5679 01ч 12м &1000000000000594700000059,47с +30° 03′ &1000000000000051200000051,2″ 6,23 1,15 383 G9III
42 Psc 42 1796 1772 00ч 22м &1000000000000254500000025,45с +13° 28′ &1000000000000056800000056,8″ 6,25 0,13 545 K3III
9 Psc 9 28 220858 115768 23ч 27м &1000000000000147700000014,77с +01° 07′ &1000000000000021700000021,7″ 6,26 0,78 407 G7III
109 Psc 109 10697 8159 01ч 44м &1000000000000558500000055,85с +20° 05′ &1000000000000000300000000,3″ 6,27 3,71 106 G5IV има планета (b)
WZ Psc 140 WZ 12872 9809 02ч 06м &1000000000000122700000012,27с +08° 14′ &1000000000000053300000053,3″ 6,27 −0,88 879 M4
76 Psc 76 6476 5175 01ч 06м &1000000000000112000000011,20с +32° 10′ &1000000000000053600000053,6″ 6,28 0,02 582 K0
5 G. Psc 5 217019 113360 22ч 57м &1000000000000327600000032,76с +03° 48′ &1000000000000036600000036,6″ 6,28 0,53 460 K1III
25 Psc 25 51 223855 117774 23ч 53м &1000000000000047500000004,75с +02° 05′ &1000000000000026300000026,3″ 6,29 0,53 462 A1V
5612 4520 00ч 57м &1000000000000545200000054,52с +13° 41′ &1000000000000045200000045,2″ 6,30 0,28 522 G8III
121 G. Psc 121 9496 7243 01ч 33м &1000000000000182700000018,27с +08° 12′ &1000000000000031700000031,7″ 6,31 0,04 584 K0
HD 6 62 6 417 00ч 05м &1000000000000038000000003,80с −00° 30′ &1000000000000010500000010,5″ 6,32 0,53 469 G9III:
3268 2832 00ч 35м &1000000000000548800000054,88с +13° 12′ &1000000000000027000000027,0″ 6,32 3,44 123 F7V
31 Psc 31 60 224995 186 00ч 02м &1000000000000241700000024,17с +08° 57′ &1000000000000024600000024,6″ 6,33 0,72 432 A6V
DT Psc DT 7351 5772 01ч 14м &1000000000000048700000004,87с +28° 31′ &1000000000000046900000046,9″ 6,33 −1,14 1016 M2S SB полуправилна променлива
24 G. Psc 24 220406 115476 23ч 23м &1000000000000319000000031,90с +00° 17′ &1000000000000028700000028,7″ 6,33 −1,89 1436 K2
124 G. Psc 124 10262 7819 01ч 40м &1000000000000348900000034,89с +08° 45′ &1000000000000038800000038,8″ 6,34 2,62 181 F2
77 Psc A 77 106 6479 5141 01ч 05м &1000000000000492200000049,22с +04° 54′ &1000000000000031200000031,2″ 6,35 3,05 149 F3V двојна ѕвезда
8 G. Psc 8 217186 113465 22ч 58м &1000000000000426400000042,64с +07° 20′ &1000000000000024900000024,9″ 6,35 1,44 313 A1V
30 G. Psc 30 221147 115945 23ч 29м &1000000000000270000000027,00с −01° 47′ &1000000000000028200000028,2″ 6,35 −0,91 924 K0 11 Риби
7724 6025 01ч 17м &1000000000000241400000024,14с +31° 44′ &1000000000000040600000040,6″ 6,36 1,72 277 K0
7 G. Psc 7 217131 113433 22ч 58м &1000000000000236100000023,61с −01° 24′ &1000000000000036700000036,7″ 6,38 1,44 317 F0V
3166 2734 00ч 34м &1000000000000554100000055,41с +13° 22′ &1000000000000016600000016,6″ 6,39 0,95 400 K0
98 G. Psc 98 4928 3992 00ч 51м &1000000000000183100000018,31с +03° 23′ &1000000000000006600000006,6″ 6,39 0,70 448 K0III
CY Psc 123 CY 9889 7505 01ч 36м &1000000000000435200000043,52с +07° 49′ &1000000000000053400000053,4″ 6,39 −0,83 906 M0
16 G. Psc 16 218103 114005 23ч 05м &1000000000000176100000017,61с +01° 18′ &1000000000000025800000025,8″ 6,39 0,90 409 G9III
13 Psc 13 32 221409 116146 23ч 31м &1000000000000575600000057,56с −01° 05′ &1000000000000009300000009,3″ 6,39 −0,56 801 K1III
46 Psc 46 2410 2213 00ч 27м &1000000000000584800000058,48с +19° 30′ &1000000000000050700000050,7″ 6,40 0,33 533 K0
15 G. Psc 15 217926 113904 23ч 04м &1000000000000008000000000,80с +06° 36′ &1000000000000058800000058,8″ 6,42 1,82 271 F2V
4 Cet (4) 65 315 635 00ч 07м &1000000000000441000000044,10с −02° 32′ &1000000000000055300000055,3″ 6,43 0,56 487 B8IIIsp... променлива
92 G. Psc 92 3457 2954 00ч 37м &1000000000000304400000030,44с +03° 08′ &1000000000000007800000007,8″ 6,43 0,19 577 K4III
2358 2178 00ч 27м &1000000000000310200000031,02с +16° 01′ &1000000000000031700000031,7″ 6,44 0,87 423 A5
ζ Psc B ζ 86 113 7345 5743 01ч 13м &1000000000000451700000045,17с +07° 34′ &1000000000000042200000042,2″ 6,44 2,55 195 F7V
8733 6714 01ч 26м &1000000000000235600000023,56с +20° 04′ &1000000000000015200000015,2″ 6,44 1,59 304 K0
138 G. Psc 138 12730 9706 02ч 04м &1000000000000509900000050,99с +07° 44′ &1000000000000008400000008,4″ 6,44 0,60 479 K0
13 G. Psc 13 217590 113705 23ч 01м &1000000000000435600000043,56с +03° 31′ &1000000000000051700000051,7″ 6,44 0,22 571 G5
5418 4382 00ч 56м &1000000000000091200000009,12с +13° 57′ &1000000000000007100000007,1″ 6,46 0,53 501 G8II
5641 4558 00ч 58м &1000000000000189000000018,90с +21° 24′ &1000000000000016200000016,2″ 6,47 0,88 428 A2V
15 Psc 15 37 221833 116422 23ч 35м &1000000000000286100000028,61с +01° 18′ &1000000000000047500000047,5″ 6,47 1,58 310 K0
45 G. Psc 45 223346 117445 23ч 48м &1000000000000493600000049,36с +02° 12′ &1000000000000052200000052,2″ 6,47 2,76 180 F5III-IV
43 Psc 43 2035 1948 00ч 24м &1000000000000381500000038,15с +14° 18′ &1000000000000055900000055,9″ 6,48 0,40 535 K0
112 G. Psc 112 7107 5575 01ч 11м &1000000000000289700000028,97с +10° 17′ &1000000000000030900000030,9″ 6,49 0,98 412 G5
61 Psc 61 4568 3730 00ч 47м &1000000000000547300000054,73с +20° 55′ &1000000000000031100000031,1″ 6,51 2,71 187 F8V
HR 515 (3) VY 10845 8271 01ч 46м &1000000000000352700000035,27с +17° 24′ &1000000000000045700000045,7″ 6,55 −0,13 707 A9III 3 Овен; δ Sct-променлива
40 Psc 40 1563 1595 00ч 19м &1000000000000562800000056,28с +16° 15′ &1000000000000003200000003,2″ 6,60 0,45 553 K0
38 Psc 38 75 1317 1392 00ч 17м &1000000000000245000000024,50с +08° 52′ &1000000000000034800000034,8″ 6,66 2,58 213 F5
104 Psc 104 10135 7710 01ч 39м &1000000000000153900000015,39с +14° 17′ &1000000000000008300000008,3″ 6,74 1,07 444 K0
45 Psc 45 86 2140 2025 00ч 25м &1000000000000418900000041,89с +07° 41′ &1000000000000028400000028,4″ 6,77 −0,62 979 K0
65 Psc i 65 4757 3885 00ч 49м &1000000000000531100000053,11с +27° 42′ &1000000000000037100000037,1″ 7,0 347 F4III образува двојка со HD 4758
95 Psc 95 8875 6815 01ч 27м &1000000000000398100000039,81с +05° 21′ &1000000000000011200000011,2″ 7,01 2,75 232 G0V
65 Psc i 65 4758 3885 00ч 49м &1000000000000532000000053,20с +27° 42′ &1000000000000037000000037,0″ 7,1 F5III образува двојка со HD 4757
HD 8574 8574 6643 01ч 25м &1000000000000125200000012,52с +28° 34′ &1000000000000000100000000,1″ 7,11 3,89 144 F8 Беленос,[2] има планета (b)
77 Psc B 77 6480 5144 01ч 05м &1000000000000514200000051,42с +04° 54′ &1000000000000035000000035,0″ 7,26 4,04 144 F6V составница на системот 77 Psc
100 Psc 100 9656 7364 01ч 34м &1000000000000516100000051,61с +12° 33′ &1000000000000031200000031,2″ 7,28 2,68 272 A3V
HD 217786 217786 113834 23ч 03м &1000000000000000800000008с −00° 25′ &1000000000000004700000047″ 7,80 179 F8V има планета (b)
HD 4313 4313 3574 00ч 45м &1000000000000403600000040,36с +07° 50′ &1000000000000042100000042,1″ 7,82 2,23 429 K2IV има планета (b)
HD 12484 12484 9519 02ч 02м &1000000000000027000000027,0с +02° 48′ &1000000000000005700000057″ 8,17 167 F8 има планета (b)
HD 5891 5891 4715 01ч 00м &1000000000000003300000033с +20° 17′ &1000000000000003300000033″ 8,25 819 G5 има планета (b)
HD 1502 1502 1547 00ч 19м &1000000000000001700000017с +14° 03′ &1000000000000001700000017″ 8,52 519 K0 Цидатела,[3] има планета (b)
HD 218566 218566 114322 23ч 09м &1000000000000001100000011с −02° 15′ &1000000000000003900000039″ 8,63 98 K3V Ебла,[4] има планета (b)
HD 4203 4203 3502 00ч 44м &1000000000000412000000041,20с +20° 26′ &1000000000000056100000056,1″ 8,68 250 G5 има две планети (b и c)
HD 3167 3167 2736 00ч 34м &1000000000000057500000057,5с +04° 22′ &1000000000000005300000053″ 8,94 149 G има три планети (b, c и d)
HD 224690 224690 2 00ч 00м &1000000000000001000000001,0с −19° 29′ &1000000000000055800000055,8″ 9,23 157 K3V
WASP-76 01ч 46м &1000000000000032000000032,0с +02° 42′ &1000000000000000200000002″ 9,5 391 F7 има преминувачка планета (b)
WASP-181 01ч 47м &1000000000000010000000010,0с +03° 07′ &1000000000000005900000059″ 10,0 1445 G2 има преминувачка планета (b)
WASP-118 01ч 18м &1000000000000012000000012,0с +02° 42′ &1000000000000001000000010″ 11,02 815 F6 има преминувачка планета (b)
WASP-32 00ч 15м &1000000000000005100000051с +01° 12′ &1000000000000000200000002″ 11,3 G Парумлео,[5] има преминувачка планета (b)
WASP-28 23ч 34м &1000000000000278800000027,88с −01° 34′ &1000000000000048100000048,1″ 12,0 4,4 1090 F8-G0 има преминувачка планета (b)
Ван Маненова Ѕвезда 3829 00ч 49м &1000000000000099000000009,90с +05° 23′ &1000000000000019000000019,0″ 12,36 14,14 14 DG... 31. ѕвезден систем по близина; најблиското единечно бело џуџе
WASP-151 23ч 16м &1000000000000015200000015,2с +00° 18′ &1000000000000002400000024″ 12,9 1566 G1 има преминувачка планета (b)
HAT-P-51 01ч 24м &1000000000000016000000016,0с +32° 48′ &1000000000000003900000039″ 13,44 1533 има преминувачка планета (b)
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. E.B Knobel - On a catalogue of stars in the Calendarium of Al Achsasi Al Mouakket
  2. „France“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 13 март 2020.
  3. „Haiti“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 13 март 2020.
  4. „Syria“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 13 март 2020.
  5. „Singapore“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 13 март 2020.

ИзвориУреди